Бившата архиепископия на Бенедикт Шестнадесети Мюнхен и Фрайзинг възнамерява да се сбогува с покойния почетен папа, като отслужи панихида тази вечер, предаде ДПА.

Докато е кардинал, Йозеф Ратцингер е архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг от 1977 г. до 1982 година. Очаква се настоящият архиепископ кардинал Райнхард Маркс да отслужи панихидата за своя предшественик в мюнхенската катедрала "Света Дева Мария", съобщи БТА.

По информация от местната епархия там е било установено и място за възпоменание, където хората могат да почетат покойния почетен папа. Такива места са били установени и в катедралата "Света Дева Мария" във Фрайзинг, както и в енорийската църква "Свети Освалд" в Траунщайн, където Ратцингер участва в първата си литургия след неговото ръкополагане през 1951 година.

Времето на Ратцингер като архиепископ беше помрачено от обвинения, че не е реагирал правилно на обвинения в сексуални злоупотреби. По информация от доклад за неговата епархия, публикуван преди по-малко от година, през неговия мандат свещеник сексуален рецидивист е бил прехвърлен от германската провинция Северен Рейн-Вестфалия в Мюнхенската архиепископия. Ратцингер отричаше обвиненията, че е знаел за престъпленията на мъжа. Фактът, че след това му се наложи да поправи свои неверни твърдения, че не е присъствал на среща, на която е било обсъждано поведението на свещеника, беше публикуван от медии по целия свят.

Тленните останки на Бенедикт Шестнадесети бяха изложени в базиликата "Свети Петър" в Рим, след като той почина в навечерието на новата година. Заупокойни литургии ще бъдат отслужени в няколко германски епархии. Опелото ще се състои на площад "Свети Петър" в четвъртък сутринта, след което почетният папа ще бъде погребан в базиликата.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени