След две години, в които грипът почти не се появи заради доминацията на COVID-19 вируса, тази зима очакванията са за по-силна грипна вълна.

Заради един от циркулиращите щамове този сезон – Дарвин – най-засегнати ще бъдат възрастните над 65 години и малките деца. Лекарите препоръчват поставянето на ваксина. У нас все още няма регистриран случай на грип, информират от "Фокус".

Грипът е силно заразна инфекция. Тъй като е минало известно време от последната истинска грипна епидемия, сега рискът от зараза е по-висок, особено за неваксинираните.

"Тези, които боледувалите от грип пред това или са се ваксинирали може да имат някаква останала имунологична памет, която би могла да бъде възстановена", казва доц. д-р Велислава Терзиева – началник на лабораторията по клинична вирусология в УМБАЛ "Лозенец", предават от БНТ.

За разлика от COVID вируса, при заразяване с грипния вирус е почти невъзможно инфекцията да протече безсимптомно. Ако човек е ваксиниран или имунната му система се справи добре – ще има поне леки симптоми. Ваксината обаче може да предпази от тежки увреждания на организма, които изобщо не са за пренебрегване.

"Има ваксини, които са подходящи за здрави хора, това е самият състав на ваксината и начинът, по който е приготвена. И има ваксини, които са по-подходящи за възрастни, за хора с потисната имунна система", обясни доц. д-р Терзиева.

Хиляди в последните две години имат някакви увреждания след прекаран COVID. Това може да бъде предпоставка за по-сериозно протичане на евентуална грипна инфекция.

"Всеки може да диференцира кога започва да се влошава, кога кашлицата се задълбочава, кога получава задух, кога температурата не спада. В тези случаи е задължителна лекарска помощ", обясни лекарят.

Преди поставянето на грипна ваксина е препоръчително да се направи антигенен тест, а имунната система да е успокоена.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени