Световната банка обяви снощи, че отпуска допълнителни 500 милиона долара на Украйна за покриване на спешни нужди, предаде Ройтерс.

Финансирането от Международната банка за възстановяване и развитие, основен инструмент за отпускане на заеми, е гарантирано от Великобритания още в края на септември, посочват от банката. Новината идва ден преди днешната конференция в Берлин, посветена на Украйна, на която политици, експерти и мениджъри ще обсъдят как да възстановят страната след края на войната, която вече навлезе в деветия си месец.

"Руската инвазия причинява масирани разрушения на инфраструктурата на Украйна, включително водопроводи, канализация и електрически мрежи, а зимата идва", заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас. "Новото финансиране ще гарантира, че властите ще могат да продължат да работят".

Досега Световната банка е събрала 13 милиарда долара извънредно финансиране за Украйна, от които 11,4 милиарда вече са отпуснати. Според Киев и Еврокомисията само до 1 юни щетите от войната възлизат на 97 милиарда долара, а възстановяването ѝ може да струва най-малко 350 милиарда долара.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени