ДНК от древни микроорганизми, някои от които датират от преди около 1 милион години, са открити под морското дъно в Антарктика. Намерената ДНК-проба е най-старата, откривана някога, от седименти на морското дъно, показва ново проучване.

Ценната находка е открита абсолютно случайно при други разкопки на 178 метра под морското дъно в Антарктида. То е било част от проучване от 2019 г., ръководено от Международната програма за изучаване на морето Скотия /море от акваторията на Атлантическия сектор на Южния океан/, на север от континенталната част на Антарктика. Резултатите от проучването са публикувани в списанието Nature Communications, предаде БГНЕС.

Досега най-старата sedaDNA, която беше намерена на Антарктида, датира отпреди около 650 000 години.

Учените не са сигурни към кой вид принадлежи новооткритата ДНК, въпреки че определено е от еукариот – което означава, че идва от животно, растение или гъби, а не от бактерия или вирус.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">We might not have extracted dinosaur DNA from a mosquito yet, but… 🦕<br>A team of scientists has retrieved million year-old DNA from deep sea sediments north of Antarctica<a href="https://t.co/nQJnsSKkrS">https://t.co/nQJnsSKkrS</a></p>&mdash; British Antarctic Survey (@BAS_News) <a href="https://twitter.com/BAS_News/status/1582009787729879040?ref_src=twsrc%5Etfw">October 17, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Повечето от вече известните ДНК проби принадлежат на диатомеи – вид фитопланктон, който все още съществува в световните океани днес и формира основата на повечето морски хранителни мрежи.

Записът на sedaDNA от морето Скотия показва, че вероятно е имало рязък ръст от диатомеи преди около 540 000 години, – точно когато Земята е била подложена на фаза на естествено затопляне. По това време увеличената загуба на лед от ледената покривка на Антарктида и покачващите се температури на океана вероятно са подхранвали бързия растеж и размножаване на диатомите, пишат изследователите в статията.

Причинените от човека промени в климата вероятно ще създадат подобни условия, съобщава още изследването.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени