Турция предостави на България достъп до своите терминали за втечнен природен газ, отваряйки строго контролиран ъгъл от европейския газов пазар, което може да помогне за диверсифициране на микса от доставки в региона, се казва в репортаж на агенция „Блумбърг“ от София, предаде БГНЕС.

Българската държавна компания „Булгаргаз“ ще може да внася втечнен природен газ през терминалите и мрежата на Турция в продължение на 13 години съгласно споразумение, подписано в София. България ще може да използва общ капацитет от около 1,5 млрд. куб. м годишно, заяви пред репортери турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез. Ако бъде изпълнен, капацитетът ще задоволява около половината от вътрешното търсене на България.

Споразумението отваря добре дошъл нов маршрут за доставки в Югоизточна Европа, след като Русия ограничи доставките за континента след инвазията си в Украйна. Досега най-краткият път на България за достъп до втечнен природен газ беше през Гърция, където купувачите трябва да се конкурират за слотове съгласно правилата на Европейския съюз.

Турция, която е извън ЕС, но е свързана с него чрез тръбопровод, не е обвързана с тези правила и има свободен капацитет.

„Благодарение на това споразумение вече можем да купуваме газ от производители от цял свят“, заяви българският министър на енергетиката Росен Христов. „Това е решение не само от национално и регионално значение, но и от значение за Европа“.

Докато Западна Европа бърза да изгради нова инфраструктура, за да замени руския газ, Турция е използвала по-малко от половината от капацитета на четирите си терминала за втечнен природен газ от 21,9 млн. тона през миналата година, по данни на „Блумбърг“. Пето съоръжение трябва да започне работа по-късно този месец.

Амбиции за хъб

Регионът Тракия, на границата с България, е мястото, където Турция планира да създаде „глобален хъб“ за газ.

В допълнение към втечнения природен газ, Анкара инвестира в нов капацитет за съхранение и преговаря с Русия и Туркменистан за нови доставки, които биха могли да преминат през Турция към Европа. Потенциалните пречки включват разходи за газопровода, които могат да достигнат милиарди долари, и геополитическите търкания между ЕС и Русия.

През декември Турция направи още една стъпка към целта си, когато Румъния се съгласи да внася азербайджански газ през Турция. Понастоящем България получава една трета от годишните си доставки от Азербайджан чрез дългосрочен договор.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени