Унгарският премиер Виктор Орбан смята, че лявата опозиция вътре в страната и сегашното ръководство на Европейския съюз се опитват да водят политика, враждебна на националните интереси на унгарския народ. Говорейки на митинг в град Залаегерсег по повод годишнината от унгарското въстание от 1956 г., той твърди, че и двете всъщност са превърнали Унгария в мишена на пряката си атака.

В тази връзка Орбан увери, че неговото правителство е готово да противодейства на подобни заплахи и „е в състояние да защити интересите на Унгария у дома и в чужбина“. „Нека не обръщаме внимание на тези, които стрелят по Унгария от сенките или от висотата си в Брюксел“, каза той за правителството в сянка на опозиционните партии и проевропейските лидери.

„Ще поддържаме икономиката стабилна. Всеки ще има работа. Ще можем да предотвратим покачването на цените на комуналните услуги и семействата няма да бъдат оставени да се оправят сами“, каза ръководителят на унгарското правителство, който участва в тази седмица на срещата на върха на ЕС в Брюксел, обеща. Той не подкрепи въвеждането на таван на цената на руския газ в ЕС и гарантира, че Унгария не е обект на европейския механизъм за съвместни покупки на гориво.

Орбан говори в Залаегерсег във връзка с откриването в този град в западната част на страната на мемориалния център на Йозеф Миндсенти, архиепископ на Естергом и примас на Унгария, активен участник във въстанието от 1956 г., потушено с помощта на съветските войски. Говорейки за тези събития, той отбеляза, че преди 66 години Унгария е "имала реален шанс да спечели независимост". "Ако Западът не ни беше предал, можеше да успеем през 1956 г.", каза премиерът.

"Урокът е ясен. Само самите унгарци могат да кажат на целия свят истината за себе си и само унгарците могат да защитят своята истина пред лицето на надвисналите опасности", каза Орбан.

23 октомври се счита за национален празник в Унгария, който официално се нарича Ден на началото на революцията и освободителната борба от 1956 г. По това време в страната беше направен опит за промяна на политическата система и отказ от участие във Варшавския договор. В СССР това обикновено се нарича „унгарските събития от 56 г.“.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени