Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан разкритикува новия план на Европейската комисия за съвместни покупки на природен газ, отбелязва РИА Новости.

"Последният план на Брюксел ми напомня за времената, когато купувахме ваксини заедно. Процесът беше бавен и скъп. Очаквам с нетърпение истинска дискусия на предстоящата среща на върха на Съвета на Европа", написа унгарският лидер в профила си в социалната мрежа "Туитър“, цитира Агенция "Фокус".

Според Орбан спирането на покупките на руско гориво ще доведе до проблеми в икономиките на европейските страни.

"Казват ми, че руският газ е лош. Казват, че трябва да спрем да го купуваме. Но никой не ни казва с какво можем да го заменим. Не след пет години, а утре. Трябва да управляваме икономиката си, това е очевидно“, подчерта Орбан.

Тази седмица Европейската комисия предложи нов пакет от мерки за борба с енергийната криза. По-специално се планира извършване на задължителни съвместни покупки на 13,5 милиарда кубически метра газ за ЕС, за да се запълнят хранилищата до зимата, създаване на механизъм за ограничаване на прекалено високите цени в хъба TTF и нов ценови бенчмарк за пазара на ВПГ. Тези предложения трябва да бъдат одобрени от всички страни от ЕС.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени