Опитът на Вашингтон да накаже Саудитска Арабия и други производители на петрол за решението на ОПЕК+ да намали производството на петрол може да удари самите САЩ. Както отбелязва авторът на публикация в аг. Bloomberg – Хавиер Блас, основният инструмент на САЩ срещу Саудитска Арабия може да бъде „Законът за забрана на картелите за производство и износ на петрол“ или NOPEC, който предлага ОПЕК да бъде подчинена на антитръстовия закон на Шърман.

Приемането на законопроекта ще позволи на Белия дом да заведе антитръстов иск срещу ОПЕК+ за манипулиране на цените на световния петролен пазар. Този ход ще принуди страните от картела да предприемат ответни мерки, които могат да бъдат „много скъпи“ за Вашингтон.

"Има възможност законопроектът да види бял свят. Но въпреки факта, че Байдън се стреми да накаже Рияд и неговите съюзници за намаляване на доставките на „черно злато“, би било много по-разумно да се избегне ескалацията чрез промяна на закона. В противен случай саудитците могат да се отърват от финансовите активи на САЩ и открито да говорят за ценообразуване на петрола в различни долари“, се казва в статията.

Блас отбеляза, че NOPEC е бил заплаха през последните 25 години и е смятан за „ядрен“ вариант, който може да се използва само в краен случай. „Никой не отговори какво ще се случи, ако законопроектът бъде приет? Ще поискат ли САЩ антитръстово разследване срещу ОПЕК+? Ще се стигне ли до завеждане на дело срещу саудитците във федералния съд? Или компенсация? И най-важният въпрос – дали играта си струва свещта?

В началото на октомври членовете на ОПЕК+ се съгласиха да намалят производството с 2 милиона барела на ден от ноември, обяснявайки това решение с несигурността в световната икономика и петролния пазар. Въпреки енергийната криза, обхванала Европа, и покачването на цените на енергията в други региони, тази стъпка беше подкрепена от всички членове на Алианса.

Това решение предизвика изключително негативна реакция от Белия дом. Така координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби обяви готовността на Джо Байдън да преразгледа отношенията със Саудитска Арабия.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени