Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес, че руският президент Владимир Путин използва енергията и глада като оръжия, но се е провалил в опитите си да пречупи единството на Запада и няма да постигне военните си цели с тактиката на "изгорената земя", предаде Ройтерс.

Пред парламента Шолц каза също, че Германия се е освободила от своята зависимост от руски газ и се старае да намали цените на енергията. Той предупреди, че налагането на таван на газовите цени от ЕС крие рискове от обратен ефект.

През последните дни руската армия нанася удари по украинската енергийна инфраструктура, което води до спиране на електричеството и принуждава Киев да въвежда режим на тока за пръв път от началото на войната през февруари. Русия отрича да провежда атаки по цивилни.

"Няма да оставим последната ескалация от страна на Москва без отговор… тактиката на "изгорената земя" няма да помогне на Русия да спечели войната. Тя единствено ще заздрави единството и решимостта на Украйна и нейните съюзници", каза още Шолц.

"Всички лъжи и пропаганда, приказките за "специални операции" и лесни победи – това е само фасада, като Потьомкинско село", добави той.

На фона на изказването на Шолц, лидерите на страните членки на ЕС се подготвят за втора среща в рамките на две седмици, за да се опитат да намалят цените на енергията, въпреки продължаващото разделение относно приемането на таван за газа.

От 27-те се очаква да подкрепят таван за природния газ и общи поръчки за доставка. Те остават разделени по темата дали и как да овладеят цените на газа, с цел спиране растежа на инфлацията и забавяне на рецесията, следствие от намаляването на руските доставки след началото на войната.

Докато 15 държави, между които Франция и Полша, настояват за таван на цените, налице е силно противопоставяне от Германия – най-голямата европейска икономика, и Нидерландия – най-големия купувач и сериозен търговски газов хъб.

"Политическа договорка за таван на цените на газа носи риск износителите да продават другаде – и ние, европейците, да се окажем с по-малко газ, вместо с повече", предупреди Шолц, цитиран от ДПА.

По негови думи Европейският съюз трябва да се координира с други вносители като Япония и Корея, за да се избегне конкуренция помежду им. Германският канцлер обърна внимание и на покачващата се употреба на въглища в световен мащаб като резултат от енергийната криза заради инвазията в Украйна. Според Шолц войната не трябва да е причина за завръщане към изкопаемото гориво и страните членки трябва да заемат единна позиция по въпроса.

"Водим преговори с износители на природен газ на подходящи цени. Убеден съм, че страни като САЩ, Канада и Норвегия, с които заедно стоим на страната на Украйна, нямат интерес енергията в Европа да бъде с непосилна цена", коментира той.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени