Доли Партън получи медала „Карнеги“ за филантропия, предаде АП, цитира БТА. Певицата получи отличието в залата Готъм хол, Ню Йорк, и каза, че е горда да помага за това светът да стане по-добро място.

Песента „Книги, книги“, която носителката на „Грами“ изпя приглушено при получаването на медала, е част от нейната инициатива „Imagination Library“ („Библиотека въображение“). Целта на инициативата е да подарява всеки месец безплатна книга на деца под пет години. Това е една от причината Доли Партън да получи медала за филантропия. Певицата подпомогна и създаването на ваксината на „Модерна“ срещу COVID-19 с дарения през 2020 г.

Церемонията в четвъртък вечер отпразнува 20 години от учредяването на наградите. Отличието се връчва от 2001 г. и е известно като „Нобелова награда за филантропия“.

Освен Доли Партън отличие получиха инвеститори, индустриалци и предприемачи.

В интервю пред АП по повод наградата кънтри звездата каза, че дарителската ѝ стратегия се основава на един принцип – да дарява от сърце. „Не го правя, за да получа внимание. Има хора, които го заслужават повече от мен. Но ето че получавам много внимание.“

В момента певицата изпраща на деца под пет години около 2 млн. книги на месец. „Всичко започна, защото моят баща не можеше да чете и пише. Знам колко болезнено може да бъде. Баща ми беше умен мъж и често се чудех докъде би стигнал, ако четеше и пишеше. Това беше моето вдъхновение за инициативата.“

Програмата на Доли Партън продължава да се развива. Сега певицата си партнира с щата Калифорния.

Доли Партън ще стане част от Залата на славата на рокендрола през ноември тази година. Преди време тя отказа тази чест, но в крайна сметка прие. „Готова съм за рок“, каза певицата в интервюто за АП.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени