Наложените преди време от Индия ограничения на износа на ориз може да предизвикат покачване на световните цени след повече от десетилетие на стабилност, тъй като протекционисткият ход на Ню Делхи съвпада със спад на добивите при други големи производители и нарастване на глобалното търсене, според търговци, цитирани от Ройтерс.

Неравномерните мусонни дъждове засегнаха засаждането на ориз в Индия, предизвиквайки ограниченията за износ през септември, а наводненията намалиха производството в Пакистан, въпреки че потреблението нарасна в най-големите вносители като Бангладеш и Филипините. Според прогнозите през 2022/23 г. глобалното търсене ще изпревари производството.

Това е лошо за азиатските и африканските страни, които използват ориза като основен продукт, а някои дори внасят 60 процента от потреблението си.

Откакто Индия – най-големият износител на ориз в света, забрани износа на натрошен ориз и наложи 20 процента износно мито върху някои сортове, различни от басмати, световните цени на ориза скочиха с повече от 10 процента. Миналия месец глобалният индекс на цените на ориза на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) се повиши с 2,2 процента, достигайки 18-месечен връх.

"Международният пазар расте и ще се повиши още повече", коментира Нитин Гупта, вицепрезидент на бизнеса с ориз на "Олам Индия" (Olam India).

Правителствата по целия свят се стремят да укротят инфлацията на храните, предизвикана от нарушения по веригите на доставки заради пандемията от Ковид-19 и задълбочена от инвазията на Русия в Украйна, която задълго извади милиони тонове хранителни продукти от световните пазари.

И все пак, преди Индия да въведе своите ограничения на износа преди няколко месеца, представители на индустрията и правителството в Азия казваха, че цените на ориза ще останат стабилни поради огромните запаси.

Оризът, за разлика от пшеницата, не е повлиян от войната Русия-Украйна, тъй като нито една от двете страни не е голям производител на тази култура, а доставките му останаха относително стабилни по време на свързаните с ковид прекъсвания на други хранителни продукти.

Сега обаче водещите износители Тайланд и Виетнам разполагат с недостатъчни запаси, за да компенсират ограничението на износа на Индия. Световните запаси от ориз може да паднат до най-ниското си ниво от най-малко пет години през 2023 г., казаха трима световни търговци, цитирайки вътрешни оценки.

"Тъй като Индия заема 40 процента от световната търговия, за другите не е лесно да заменят намаляващите индийски доставки, когато търсенето нараства от водещи вносители", сподели Гупта.

Министерството на земеделието на САЩ (USDA) намали прогнозата си за глобалното производство на ориз за 2022/23 г. до 508 милиона тона, най-ниското ниво от четири години. Само преди месец агенцията очакваше продукция за годината от 512 милиона тона.

Някои водещи световни търговски къщи обаче очакват по-рязък спад до около 500 милиона тона поради екстремните метеорологични условия, които заплашват добивите в страни като Китай, Индия, Бангладеш и Пакистан.

В Индия сухите метеорологични условия забавиха сеитбата на ориза, като много фермери изобщо не засадиха реколтата, а след това проливни дъждове повредиха зреещите оризища, което повиши опасенията относно инфлацията на храните.

Производството на летен ориз в Индия вероятно ще падне до 105 милиона тона през 2022/23 г., което е спад от 6 процента, каза министерството на земеделието през септември, а частни търговци изчисляват, че може да спадне до 100 милиона тона.

Производството на ориз в Китай, най-големият потребител на зърно, може да спадне с 2,9 процента спрямо предходната година до 206 милиона тона поради по-високите температури и сушата в някои райони, където се отглежда ориз, според консултантската компания "Шанхай Джей Си Интелидженс" (Shanghai JC Intelligence Co Ltd).

Това е голяма промяна от миналата година, когато рекордните 21,2 милиона тона износ на ориз от Индия – 30 процента по-евтин от конкурентните доставчици – помогнаха за ограничаване на световните цени, докато други хранителни стоки скочиха поради прекъсване на доставките.

След ограничаването през септември износът на ориз от Индия се очаква да спадне с около една четвърт тази година.

Почти всички водещи производители са засегнати от спад на добивите и глобалното търсене вероятно ще изпревари предлагането, каза Б.В. Кришна Рао, президент на Индийската асоциация на износителите на ориз.

Ограниченията за износ на Индия помогнаха на конкурентните доставчици Виетнам, Тайланд и Мианма да увеличат продажбите си, но те имат ограничени запаси за износ, допълни Рао.

Производството на небланширан ориз във Виетнам се очаква да се задържи на нивото от миналогодишните 43 милиона тона, според правителствени данни.

Съседният Тайланд се стреми да изнесе 7,5 милиона тона тази година, което е с около 7 процента повече от предишната му цел от 7 милиона тона, обяви Ануча Бурапачайсри, говорител на правителството.

Заедно двете могат да добавят не повече от допълнителни 2 милиона тона ориз, за ​​да запълнят празнината, оставена от Индия, смятат търговци.

Междувременно Пакистан не може да се възползва от ограничаването на износа на Индия, след като тежки наводнения опустошиха реколтата му. Производството на ориз може да спадне с 18 процента до 7,4 милиона тона, според USDA.

Други азиатски производители като Китай, Бангладеш и Филипините бяха, подобно на Индия, засегнати от неблагоприятни климатични условия, включително суша, наводнения, тайфуни и циклони.

"Неблагоприятното стечение на обстоятелства в Азия ще удари зле потребителите в много части на света и много бедни страни ще трябва или да купуват много по-скъп, по-висок клас ориз, или просто да останат без него изобщо", коментира Химаншу Агарвал, изпълнителен директор в "Сатям Баладжи" (Satyam Balajee), най-големият износител на ориз от Индия.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени