Инфлацията във Великобритания през септември достигна до 10,1% на годишна база, ускорена от покачващите се цени на храните. Това показва доклад на Националната статистическа служба на страната

През август цифрата е била 9,9%, най-високата от 40 години. В същото време настоящият доклад отбелязва, че по-евтиното автомобилно гориво се е превърнало във фактор, който донякъде забавя растежа на цените.

Увеличението на цените на храните миналия месец е с 14,6% на годишна база – най-високото от април 1980 г. Така само за месец храните и безалкохолните напитки са поскъпнали с 1,1%. Увеличението на цените при облеклото е с 2,9% на месечна база (8,4% на годишна база), при мебелите и стоките за дома – с 1,5% (10,8%), при ресторантите и хотелите – с 0,6% (9,7%), образованието – с 0,8% (4,3%). Разходите за транспорт са намалели с 1,7% през септември, но все още са с ръст от 10,9% на годишна база.

„След лек спад миналия месец общата инфлация се върна на високото си ниво, което беше това лято“, каза Дарън Морган, ръководител на отдела за икономическа статистика на департамента.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени