Всяка автоматична скоростна кутия няма да издържи дълго, ако я измъчвате в задръствания и забравяте да ѝ сменяте маслото и филтрите. Но има и такива с вродени слабости, за пет от които ви разказваме сега.

Днес са малко класическите автоматични трансмисии, които създават сериозни проблеми. Единици са тези, които се развалят преди 100 000 километра пробег. Болшинството издържат 200 хиляди км, а много от тях ще изкарат 300-400 хиляди км. Въпреки че някои от уплътненията, втулките и фрикционните съединители, разбира се, ще трябва да бъдат сменени. Важно е за всички да се поддържат правилно.

Под правилно отношение към автоматика разбираме не само редовната подмяна на работната течност ATF (трансмисионно масло), но и осигуряването на комфортни условия на работа. Не стойте в задръствания с часове (особено в жегите – прегряване), избягвайте внезапно ускорение (особено през зимата веднага от паркинга – маслен глад), и не предизвиквайте т.нар. шокови натоварвания. В идеалния случай карайте по извънградски магистрали с умерена скорост. С този подход дори CVT-трансмисиите могат да издържат 200 000 км, а хидравличните автомати още повече. И все пак сред автоматите се открояват такива по-малко и по-жизнеспособни. Ето кои са петте най-проблемни автоматични трансмисии.

AL4 (DP0)

В модернизиран вид тази трансмисия се монтира на Dacia Duster, Logan и Sandero, както и на Renault Fluence, Megan и Kangoo и на всички компактни модели на Citroen и Peugeot. Най-проблемна е тази трансмисия при Duster, затова препоръката ни е да закупите Duster с ръчна скоростна кутия.

При AL4 (DP0), разработен съвместно от три френски автомобилни производителя, фърмуерът може да бъде различен, но болестите са общи: главният соленоид се разрушава изключително бързо при прегряване, втулките на вала са с кратък живот, а електронната часто се бъгва.

6T30

Използва се от 2008 година и се монтира на Chevrolet Cruze, Aveo, Cobalt, Orlando, Opel Astra и Mokka. Ако все пак решите да изберете кола с тази трансмисия, то съветът ни е да избягвате комбинации с по-мощните двигатели 1.8 и дори 1.6. Дефектите се случват най-вече при автомобили от ранните години на този автоматик. Лесно прегрява, съединителите изгарят, преобразувателите на въртящия момент се чупят (до 2010 г.).

Повишени вибрации, бързо износване на втулки, течове на масло също са често срещани. Първите проблеми често започват след 40-60 хиляди км, дори и за най-спокойните шофьори. И това до 2014 година. След това автоматикът е сериозно ревизиран истава по-надежден, ресурсът нарасва до 250 хиляди км, но все още не е перфектен.

Aisin Warner TF-80SC

Този автоматик работи с почти всички модели Volvo и Opel (от Astra и по-големи), много модели на Citroen и Fiat, някои модели на Saab и Cadillac. Компактният и лек агрегат се прави от 2001 до 2018 година и през този период търпи три подобрения. Основният проблем произтича от факта, че в първите години се смяташе за необслужваем. И досега много модели в списъка на поддръжката нямат смяна на маслото.

Смяната на масления филтър също не е предписана, а за да направите тази операция трябва да отворите кутията. Всички постоянно триещи се повърхности се износват бързо, продуктите от износване се пренасят по маслените пътища и се натрупват в различни тесни места. Наличието им в смазката ускорява износването на цялата кутия, а самата смазка циркулира трудно. Плюс факта, че този автоматик е с недостатъчно ефективен топлообменник.

Jatco JR507E

Слагат го на големи коли на много марки, но най-вече на Nissan – включително Pathfinder и Patrol (до 2016 г.). До 2010 г. се среща в много модели на Infiniti. Тази стара петстепенна автоматична скоростна кутия е известна още под индекси JR507A и RE5R05A и се монтира на автомобили Hyundai и Kia – A5SR1 и модифициран A5SR2 (Sorento до 2009 г., Mohave до 2015 г.).

По принцип това е нормален агрегат, подходящ за двигатели V8, с голям ресурс от 350 хиляди км. Но с много чувствителна електроника и повишена непоносимост към агресивно шофиране (а се монтира и на спортната кола 350Z) или офроуд екскурзийки. Вродената склонност към прегряване, си остава през целия живот на тази трансмисия. Продължителните опити за спортно шофиране причиняват изгаряне на масло и бързо разграждане на преобразувателя на въртящия момент и соленоидите.

ZF 6HP26/28

Автоматик, който е използван до 2014 година на най-популярните модели BMW (3-та и 5-та серия, X3, X5, X6) и Audi (A4, Q5), на Range Rover-ите и автомобилите Jaguar. Днес все още се използва на автомобили от други марки, като например Ford Ranger.

Устройството започва да се счита за надеждно и жизнеспособно (след модернизация през 2004 година) и дори има сведения за издържливост до 300 хиляди км, понякога дори 500 хиляди. При машини с двигатели с ниска мощност вероятно ще работи вечно, но проблемът е, че се монтира на драйвърски автомобили – и те често се купуват от хора с активен стил на шофиране.

Следователно за мнозина съединителят за блокиране на преобразувателя на въртящия момент се износва катастрофално бързо, прахът се разпространява в цялата система и разваля соленоидите. Ако не обърнете внимание веднага на това, маслената помпа също се развали, което е изпълнено с цялостната смърт на кутията. Пластмасовите и гумените части също се характеризират с кратък живот. Бързо прегрява и мехатрониката започва да "затъпява".

Заключение

Инженерите все още не са измислили достойна алтернатива на класическите хидравлични автоматици. CVT и роботите, дори и най-добрите, изискват повече внимание и поддръжка. И те, като цяло, имат по-малък ресурс. И подобни заболявания (по същите първоначални причини) се появяват при тях дори по-рано.

Ето защо, когато избирате употребявана кола, особено ако пробегът вече е надхвърлил 150 000 километра, е по-разумно да се съсредоточите върху модели, които имат класическа автоматична трансмисия, без гореизброените пет. И това при условиу, че душата и левият крак ви категорично не принадлежат към обичайната "ръчка".

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени