Конгресът на Китайската комунистическа партия (ККП) остави нерешен въпроса кой ще наследи държавния лидер Си Цзинпин, отбелязва в коментар руският в. "Независимая газета".

"Си Цзинпин не се кани да си ходи, защо му е наследник? Наричат го ядро на партията; той също като други лидери от този тип смята, че ако се оттегли, всичко ще тръгне неправилно", казва пред изданието Александър Лукин, научен ръководител на Института за Китай и съвременна Азия към Руската академия на науките.

Пленум на ЦК на ККП преизбра вчера Си Цзинпин за генерален секретар за трети петгодишен мандат. С това приключи епохата на колективно управление – Си Цзинпин стана единствен и пълновластен лидер на партията и на страната, констатира "Комерсант". Предвижда се под негово ръководство до 2049 г. Китай да бъде превърнат във водеща световна сила. Ако това стане, към средата на столетието светът фактически ще стане еднополюсен – но вместо САЩ главният полюс ще е Китай, добавя вестникът.

Си Цзинпин изпрати опонентите си в политическата периферия и пое инициативата в свои ръце. Именно той ще осъществява бъдещия курс на страната, дори ако обстановката наложи разширяване на диалога със САЩ. От друга страна, глобалното обществено мнение категорично свързва курса на Си Цзинпин с курса на Владимир Путин, а Китай – с Русия. Затова е твърде вероятно, че бъдещият "неодвуполюсен" характер на световното устройство до голяма степен ще зависи и от усилията на Москва, разсъждава наблюдател на агенция РЕГНУМ.

Важно е, че в резултат на конгреса в устава на ККП е включена задача да се ускори развитието на китайските въоръжени сили до световно равнище и текст за действия срещу независимостта на Тайван, посочва "Росийская газета".

Формално тези положения бездруго присъстваха в официални документи, но сега постигането на тези цели става партийна задача, която трябва да се изпълни задължително. Задача, поставена пред всеки член на комунистическата партия. Тези въпроси задължително ще се обсъждат на всички партийни събрания в Китай и на всички нива ще се настоява всеки комунист да дава свой принос, прогнозира всекидневникът.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени