Руският президент Владимир Путин, след като се завърна от Казахстан, не даде никакви разпореждания относно мобилизационния процес и не направи промени в мобилизационните планове. Путин излъга за приключването на „частичната“ мобилизация в рамките на следващите две седмици, както и за броя на призованите като част от мобилизацията и за плановете да бъдат повикани общо 300 хиляди. Към 1 ноември Путин изисква от министерството на отбраната 500 хиляди мобилизирани, а на 15 октомври министерството на отбраната докладва на президента за повече от 400 хиляди ВЕЧЕ призовани от 21 септември.

Мобилизацията няма да приключи на 1 ноември, сроковете за приключване на мобилизацията не са посочени и не са обсъждани на нито едно от заседанията на президента, посветени на тази тема. Има лична заповед на Путин – до 1 март 2023 г. да се мобилизират един милион души, въз основа на тази заповед са предписани мобилизационни планове и квоти за съставните образувания на руската федерация. В същото време Путин и представители на ръководството на министерството на отбраната обсъдиха отделно възможността за увеличаване броя на мобилизираните, ако това е необходимо.

След 1 март 2023 г. мобилизацията също няма да приключи, а ще продължи, въз основа от разбирането на Путин за нуждите на фронта. Президентът не се притеснява особено от броя на загубите, основното за него е да не губи. Като победа след края на военните действия Путин иска да види фиксираните териториални придобивания от 21 септември тази година, до този момент президентът ще запълни фронта с трупове. Несъстоятелността на желанието на Путин да получи подобна „победа” разбират всички без изключение в генералния щаб и министерството на отбраната, но продължават да изпълняват волята на върховния главнокомандващ.

Към днешна дата, въз основа на доклади до президента, загубите сред мобилизираните (включително изчезналите) са най-малко 1900 души. Нямаше никакво обучение за повече от 35 хиляди мобилизирани и вече пристигнали в анексираните територии. Путин настоява мобилизацията да се извършва "с всички налични методи" и даде лично указание на ръководството на силовия блок да се отнасят с разбиране към ексцесиите и да оказват максимална подкрепа на министерството на отбраната в този процес.

Ако по-рано Путин казваше: „Още не сме започнали“, то на последната среща с постоянните членове на съвета за сигурност той каза: „Всичко едва започва!“ Може би е имал предвид началото на края.

Източник: GENERALL SVR

Бесарабски фронт

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени