НАТО отхвърля "фалшивите обвинения" на Русия, която заяви, че Украйна подготвя използването на "мръсна бомба", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Той подчерта, че Москва не трябва да използва това като претекст за евентуална ескалация, съобщи Франс прес.

"Съюзниците от НАТО отхвърлят това твърдение. Русия не трябва да използва това като претекст за ескалация" на конфликта в Украйна, написа Столтенберг в Туитър след среща с шефа на Пентагона Лойд Остин и британския министър на отбраната Бен Уолъс, предаде БТА.

Ръководителят на британските въоръжени сили адмирал сър Тони Радакин също отхвърли руските обвинения в разговор с руския си колега генерал Валерий Герасимов. Освен това началникът на британския генерален щаб е изразил отново британската подкрепа за Украйна, съобщават Пи Ей мидия и ДПА.

Двамата висши военни разговаряха по искане на руското министерство на отбраната. Разговорът, в който беше обсъдена необходимостта от "ограничаване на опасността от грешни изчисления", се състоя, след като руски самолет случайно изстреля ракета в близост до британски шпионски самолет над Черно море през септември.

Подобни дискусии се проведоха и вчера между британския министър на отбраната Бен Уолъс и неговия колега Сергей Шойгу. Уолъс категорично отхвърли руските твърдения, че западните сили се договарят с Украйна за извършване на "провокация", включваща радиоактивна "мръсна бомба".

Говорител на британското министерство на отбраната добави, че военните лидери са постигнали съгласие за необходимостта "да се поддържат отворени канали за комуникация между Обединеното кралство и Русия, за да се ограничи рискът от грешни изчисления и да се улесни деескалацията".

Британското правителство заяви, че е "твърде рано" да се каже дали разговорите, провеждани по инициатива на Москва, са сигнал, че Русия се опитва да намали напрежението, но подчерта значението на поддържане на отворени канали за комуникация.

"Очевидно ще приветстваме всякакви разговори, но мисля, че това, което виждате да се случва на място, не предполага смекчаване на подхода", добави официалният говорител на британския премиер. "Все още има безразборни атаки всеки ден".

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени