Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да издаде заповед за премахване на строежа "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". За това настояха от инициативния комитет "Лозенец" на пресконференция.

Ако това не се случи през следващата седмица, организираме протест, съобщи Никола Вапцаров от инициативния комитет. Той каза, че днес по казуса се провежда среща между началника на ДНСК Деляна Панайотова и служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Вапцаров припомни, че вече има констатация от страна на държавата в лицето на ДНСК, че строителството е извършено незаконно. Причината е, че строителното разрешение е изтекло през 2017 г., каза Вапцаров. Големият проблем, по думите му, е, че действието на строителството е незаконно поради изтеклото строително разрешение. Сградата обаче вече е построена и затова ДНСК трябва да издаде нова заповед за премахване на незаконния строеж. Това е тяхно правомощие по закон и няма нужда някой да те сезира, обясни Вапцаров, цитиран от БТА.
Сагата със сградата "Златен век" продължава вече няколко години. През юни 2021 г. тогавашният началник на ДНСК Влади Калинов спря строежа ѝ поради изтекло разрешение за строеж.

От "Артекс" заведоха дело срещу заповедта за спиране на строежа, но съдът отхвърли искането и остави в сила заповедта за спиране на строителството, каза за БТА Вапцаров. Проблемът по думите му е, че грубият строеж на сградата вече е готов, строителството вече е завършено и реално няма как тази заповед да остане в сила, защото тя е за самото действие на строителство, което е готово. Построени са 34 етажа с височина 120 метра, каза той.

По тази причина това, което следва, е ДНСК да издаде нова заповед за премахване на незаконния строеж. Това е тяхно правомощие по закон и няма нужда някой да ги сезира, обясни Вапцаров.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени