Работници и служители на френската корпорация "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) прекратяват своята стачка. Тя продължава само в две петролни рафинерии – в Нормандия в северозападната част на Франция и във Фейзин близо до Лион, в североизточната част на страната, е съобщил за Ройтерс представител на профсъюза Обща конфедерация на труда (CGT).

Този синдикат е основен организатор на трудовия протест с искане за по-високи заплати на фона на увеличаващата се инфлация и свръхпечалбите на енергийните компании, отбелязва Франс прес.

В края на миналата седмица работници във френското подразделение на американския петролен гигант "Ексън мобил" (ExxonMobil), които също участваха в стачката, спряха трудовия протест.

Стачките предизвикаха недостиг на горива в редица бензиностанции във Франция. Ситуацията се подобрява, след като френското правителство увеличи вноса и нареди на част от стачкуващите работници в петролния сектор да се завърнат на работа под заплахата от строги санкции, ако не го направят. Към момента се съобщава за недостиг на горива в, грубо казано, около една пета от бензиностанциите във Франция, пише Ройтерс.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени