Продукцията в строителния сектор на ЕС и в частност на еврозоната се понижи през август, докато строителството в България нарасна за първи път от три месеца насам, показват данни на Eurostat. Строителството в ЕС се сви през август с 0,4% спрямо юли, когато се повиши с 0,2%, докато в еврозоната продукцията в строителството отбеляза спад с 0,6% след повишение с 0,3% месец по-рано, уточнява БНР.

Най-силен спад през юни отбеляза строителството в Унгария (понижение с 4,4%), следвана от Нидерландия (с 3,7%) и Германия (с 2,1%). В същото време най-силно повишение на продукцията в строителството беше отчетено Румъния (с 2,5%), Португалия (с 2,3%) и Австрия (с 2,0%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС се повиши през август 2022 г. с 2,8% след повишение с 2,0% през юли, докато в рамките на еврозоната строителството нарасна с 2,3% след повишение с 2,1% през предходния месец.

Най-силен растеж на годишна база в строителството през август беше отчетен в Словения (скок с цели 30,2%), следвана от Румъния (повишение с 15,8%) и Австрия (с 13,7%), докато най-силен спад беше отчетен в Испания (понижение с 5,6%), Нидерландия (с 1,75) и Чехия (с 0,3%).

Според същото проучване на Евростат строителството в България през август 2022 г. се повишава с 0,6% спрямо юли, когато се сви с 0,4%, като това представлява първо нарастване на стриителната продукция от месец май насам.

Продукцията в българското строителство на годишна база пък нарасна през август с 1,0% (спрямо август 2021 г.) след понижение с 0,9% през юли.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени