Азиатската държава Таджикистан, която се намира между Афганистан, Узбекистан, Киргизстан и Китай, се смята за една от страните, в които забраните не са непознати.

И докато някои забрани са свързани със страх от религиозен екстремизъм, други въвеждат нещо различно.

В края на 2015 г. Таджикистан забрани празнуването на Нова година в училищата и университетите. В скромна обстановка на таджикските семейства все още е позволено да празнуват, въпреки че има ограничения за частни празненства, така че трябва да се празнува тихо и скромно, информира pochivka.blitz.bg.

Преди няколко години полицията със сила прогони събрание на млади хора, които празнуваха пролетния фестивал на Хинду Кол в Душанбе, с аргумента, че подобно нещо не е в съответствие с мюсюлманските обичаи.

Но когато Бог затваря вратите, прозорецът се отваря, така че таджиките могат да разчитат на други празници, за да отпуснат душата, както казваме тук. Денят на президента се отбелязва на 16 ноември, Денят на знамето – на 24 ноември, Денят на националния език е запазен за 5 септември.

Много малко хора в Таджикистан празнуват Холи, но след полицейските акции не се правят партита за Хелоуин.

Тези, които са достатъчно смели да празнуват рожден ден в таджикски кафенета или ресторанти, го правят с ясното съзнание, че след това ще имат достатъчно пари за глоби. Преди няколко години Амирбек Исаев научи урока за забраната на празненствата по трудния начин, след което трябваше да плати глоба, която беше наистина солена.

Ключово доказателство за това беше снимка във Фейсбук, на която се виждат празнуващ и торта. Кой знае, може би ако бе празнувал с агнешко, е можел да се размине. Той беше признат за виновен, въпреки че сервитьорът свидетелства пред съда, че никой не му е честитил рождения ден и това не е купон за рожден ден.

Поради факта, че не е позволено да се празнуват рождени дни и повечето сватби са забранени.

Силен плач и други подробности, свързани с таджикските обичаи, показват, че траурът също е премахнат наскоро.

Освен чувства, в Таджикистан е ограничено и показването на тялото. Късите поли отдавна са забранени в училищата, не се приемат добре и по улиците. Правителството също така осъжда облеклото, което не е в съответствие с традициите и носенето на национални дрехи.

От 2016 г. нататък гражданите трябва да наричат ​​децата си с имена от официален държавен регистър, в който няма да намерите популярни имена от цялата планета.

Също като децата и ресторантите трябва да имат предварително одобрени имена. Тези, които искат да отворят италиански ресторант в Душанбе, не могат да го наричат ​​Bella Italia или нещо подобно, защото законът за държавния език повелява ресторантите да имат таджикски имена.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени