“Карин дом” във Варна и Централна минерална баня “Банкя” получиха големите награди в четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди 2022“, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ). Събитието бе кулминацията на честванията по повод 85-годишнината от създаването на КАБ. Наградените в конкурса проекти по традиция се номинират за престижните европейски награди за съвременна архитектура “Мис ван дер Рое”.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков обяви носителя на голямата награда в категорията за ново строителство. Това е сградата на “Карин дом” във Варна, изградена по проект на Unas Studio след спечелен международен конкурс. Целта е да се създаде център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални нужди и техните семейства. Карин дом е пространство с изцяло достъпна среда в синхрон с детските възприятия, където децата се чувстват като у дома.

За първи път в рамките на конкурса беше присъдена голяма награда за опазване на културно-историческото наследство. Отличието получи проектът за реставрация на Централна минерална баня “Банкя”, изготвен от екипа на „Георгиев Дизайн Студио“. Призът бе връчен от главния архитект на СО Здравко Здравков и директора на НИНКН арх. Петър Петров. Банята е изградена между 1907–1911 г. и е обявена за недвижима културна ценност. Сградата е забележителен представител на архитектурата от началото на ХХ век. Целта на проекта е консервация, реставрация и социализация на историческата сграда като спа център. Водещ принцип при проектирането и изпълнението е съхранението на оригиналния облик на старинното здание.

В рамките на конкурса бяха връчени 8 специални отличия.

Четири от тях са в категорията за ново строителство:
Проект за благоустрояване на ул. “Алеко Константинов” В Бургас, изработен от “Архитекти Урбана”. Това е една от най-старите улици в Бургас, свързваща пл. „Тройката“ с пешеходната зона по ул. „Св. св. Кирил и Методий“.

Културно-информационен център „Мелницата“ в с. Кърпачево, област Ловеч по проект на Студио NADA. Старата Мелница e построена около 1933 г., а през 2020 г. Сдружение Деветашко Плато наема сградата и поема инициативата за нейното възстановяване.

Amara Sugar Hotel е най-новият бутиков хотел в Слънчев бряг, реализиран по проект на “Проектта Студио”.

Реконструкция на 90-то СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ в София по проект на “Лусио Архитекти”. Целта е да се създаде учебно пространство, което е в синхрон със световните тенденции и иновации в проектирането на учебна среда.

Четирите специални награди в категорията за опазване на наследството са:

Дворецът на културата и спорта във Варна е многофункционален комплекс за конгресни, културни и спортни събития. Той е в списъка на обектите с предстоящ статут на недвижима културна ценност.

Реновиране на градска художествена галерия в Пловдив по проект на “Арко Тийм”. Сградата е построена през 1881 г. за Девическо училище и днес има статут на недвижима културна ценност. Фасадите са реставрирани в оригиналния им вид, като по стари снимки са установени цветовете на сградата.

Реставрация на къщата на софийския търговец Андрей Арсов в София по проект на арх. Руси Делев. Сградата е проектирана през 1911 г. от известния архитект Карл Хайнрих и е със статут на недвижима културна ценност.

Голямата мелница в Балчик е реставрирана в оригиналния си вид по проект на “Стронгил Строй”. Обособени са две изложбени зали, концертна зала, пет ателиета за художници, ритуална зала, център за обществена подкрепа.

Близо 40 проекта участваха в четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди”. Те бяха разделени в две категории – 22 проекти за ново строителство и 17 за опазване на културно-историческо наследство. Това е най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който стимулира добрите практики и качествените произведения на архитектурното изкуство. Отличителна черта на конкурса е безпристрастното международно жури от архитекти със забележителни сгради и постижения в портфолиото си.

Тази година председател на журито бе Рекс Бомбардели, директор на френското архитектурно студио 2Portzamparc, което проектира впечатляващи сгради и градска среда в целия свят. Проектите в категорията за опазване на наследството бяха оценявани от отделно жури под председателството на директора на НИНКН арх. Петър Петров.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени