"В ситуацията, в която е страната сега – четири парламентарни избора за година и половина – представяте ли си, ако общините не функционираха ефективно и ако ги нямаше тези крайъгълни камъни, върху които да се опре държавата, всичко щеше да рухне. Надявам се, че централната власт най-после ще осъзнае, че концентрацията на власт и на финанси не означава по-силно управление. Нормалните държави работят на друг принцип".

Това каза пред БНР Найден Зеленогорски, член на УС на Асоциацията на българските градове и региони, бивш кмет на Плевен и бивш депутат.

По думите му от около четвърт век в България се говори за по-силна местна власт, за децентрализация, но все не се случва това:

"Нормалните държави работят на принципа на деконцентрация на властта и финансова децентрализация. С достатъчно средства за общините – от техните средства, които те създават в тяхната икономическа среда – да остават там и да се харчат с решение на Общинския съвет, а не разписани от Държавния бюджет. … Единствено финансовата децентрализация е добра за общините".

Само 10% от общинските бюджети са средства, които се харчат с легитимно решение на Общинския съвет, останалите 90% са разписани от правителството, от Народното събрание и от централната власт, подчерта Зеленогорски.

"Общините се надяват да има поне 21% ръст в общинските бюджети, за да могат да преодолеят проблемите с инфлацията и цените на енергоносителите. Всяка община прави отчисления за депониране на тон отпадъци, те са много сериозни – тази година са 95 лева на тон. … Има нужда от решение тези средства, които се заделят по специална сметка, да бъдат дадени на общините, за да могат да си покрият задължения. Парламентът трябва да намери решение на този проблем с промени в закона", каза той.

Найден Зеленогорски определи като абсурд смяната 5 пъти за една година на ръководството на ОП "Региони в растеж":

"Явно хората в изпълнителната власт не могат да дооценят колко важно е за общините това. Надявам се все повече хора от местната власт да влизат в парламента и в централната власт. Това е дефицит за България".

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени