Назначените от Русия власти в Херсонска област, Южна Украйна, призоваха днес всички жители на Херсон незабавно да напуснат града, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Апелът бе отправен на фона на контранастъплението на украинските въоръжени сили в региона. Окупационните власти определят ситуацията като напрегната. "Всички цивилни жители на Херсон трябва незабавно да напуснат града", призова в "Телеграм" назначената от Русия администрация. Тя спомена за "напрегната ситуация на фронта" и предупреди за "повишена опасност от масирани обстрели".

От сряда е в ход евакуация на хора от десния (западния) на левия (източния) бряг на река Днепър, отбелязва АФП, предаде БТА.

Русия установи контрол над Херсон на 3 март – в началото на инвазията си в Украйна, започнала на 24 февруари. Градът остава единственият украински областен център, превзет от руските въоръжени сили от началото на войната. Украйна обаче премина в контранастъпление в региона преди няколко седмици и заплашва да обкръжи хиляди руски войници на десния бряг на Днепър. Задаващата се битка за Херсон се очертава като една от ключовите от началото на войната.

Окупационните власти непрекъснато съобщават за украински обстрели, включително със западни оръжия, сред които американски реактивни системи за залпов огън "Хаймарс" (HIMARS). Ситуацията в херсонското направление остава стабилна, въпреки опитите на украинските войски да пробият отбранителната линия, каза днес назначеният от Москва "заместник-губернатор" на Херсонска област Кирил Стремоусов, цитиран от ТАСС. Руското министерство на отбраната обяви по-рано днес, че неговите сили са осуетили опит за пробив на украинската армия. "Всички атаки бяха отблъснати, врагът бе изтласкан на изходните си позиции", каза говорителят на ведомството генерал-лейтенант Игор Конашенков.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени