Над 22 млн. лева обезщетения е платила страната ни по дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. 1500 са съдебните актове, свързани с България, по които се е произнесла институцията. От тях осъдителните решения са 754.

Данните са за периода от първото осъдително решение по делото "Луканов срещу България" през 1997 г. до днес. Те бяха представени от правосъдния министър Крум Зарков на конференция, посветена на 30 години от приемането на България в Съвета на Европа и ратифицирането на конвенцията за защита правата на човека.

На нея участваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, шефката на КС Павлина Панова, генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович – Бурич, външният министър Николай Милков омбудсманът Диана Ковачева, конституционни съдии, магистрати, правозащитници, адвокати, преподаватели.

Един от въпросите, които беше поставен, е за индивидуалната конституционна жалба, която у нас още не е въведена.

Според държавния глава един от механизмите за защита на правата на човека е разширяване на достъпа до Конституционния съд, а именно въвеждането на индивидуалната конституционна жалба.

Колкото по-пряк е достъпа на физическите и юридическите лица до Конституционния съд, толкова по-голяма е вероятността КС да се превърне в ефективен гарант за правата на човека, обяви шефката на съда Павлина Панова.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени