Един от най-големите ипотечни кредитори във Великобритания – Halifax, посочва, че цените на жилищата в страната са се възстановили през септември. Увеличението е най-силното в Лондон за последните 6 години.

Цените на имотите на Острова се са се повишили с 0,4% на месечна база през септември след спад от 0,1% месец по-рано, тласкайки средните цени на жилищата до нов рекорд от 340 260 EUR.

На годишна база апартаментите са поскъпнали с 11,5%, незначителна промяна от 11,8% през предходния месец. Лондон и Уелс са регионите с най-големи продажби, като цените на жилищата в британската столица са скочили с 8,8% на годишна база. Уелс отбелязва най-бързия растеж от 2005 г. насам, с ръст от 16,1% на годишна база.

Ръстът на цените опровергава прогнозите, че кризата с разходите за живот и растящите цени на ипотеките ще подкопаят силата на пазара на имоти, който продължи да расте по време на пандемията и последвалата рецесия.

„Докато цените на жилищата досега показаха устойчивост в условията на нарастваща икономическа несигурност, проучванията в индустрията сочат по-ниски очаквания в повечето части на Обединеното кралство, тъй като потребителското търсене намалява, а други прогнозни индикатори също сочат вероятно забавяне на пазара“, казва директорът на Halifax Mortgages Ким Киннърд.

Киннърд очаква "по-труден период" за цените на жилищата през следващите месеци, тъй като покачването увеличи достъпността за много купувачи.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени