Куп критики към проекта за изменение на Закона за хазарта, внесен от депутати в Народното събрание, е отправило Министерството на финансите. От становището на МФ става ясно, че поисканият по-либерален режим за редица хазартни игри, ще създаде проблеми със защитата на младите хора от хазартна зависимост, а също така може да доведе до злоупотреби и избягване на плащане на държавни такси от хазартните фирми, пише в. "Сега".

Днес бюджетната комисия ще обсъжда на първо четене законовите промени на извънредно заседание. Промените в Закона за хазарта се оказаха сред приоритетите на 47-то Народно събрание, чийто живот виси на косъм след политическите трусове и неспособността да се излъчи ново правителство.

Поправките в Закона за хазарта са внесени от отцепници от ИТН, подкрепени от депутати от "Продължаваме промяната" и БСП. Те са свързани основно и с дейността на Българския спортен тотализатор (БСТ). Депутатите предлагат да се премахнат редица ограничения пред дейността на държавното тото, което да позволи то да разшири мрежата си и видовите хазартни игри, които предлага, а оттам и продажбите си.

Едно от предложенията е да се премахне изискването БСТ да разпространява хазартни игри само в собствени и наети пунктове със собствен персонал. "Това създава риск хазарните игри на БСТ да се разпространяват в неограничен брой пунктове за залози, особено сред младите хора", посочват от финансовото министерство. Затова от ведомството препоръчват да се определи максимален брой пунктове, в които БСТ да разпространява игрите си, а когато това става от външни лица, да се разпространява при условията на франчайз.

Припомняме, държавният тотализатор стана монополист в лотарийните игри след сътресенията в хазартния бизнес у нас в началото на 2020 г. Тогава правителсвото на Бойко Борисов отне лицензите на фирмите на основния играч Васил Божков. С обясненията, че трябва да се ограничи зависимостта на българите от търкането на талони, достигнала до опасни размери, на държавното тото бе забранено да преотдава на други търговци тази дейност.

МФ се противопоставя и да друга искана промяна, която ще позволи редица хазартни игри да се провеждат в жилищни и обществени сгради. По закон хазартни игри не може да се организират в сгради, които са публична и държавна собственост, в сгради, в които се помещават структури на държавната администрация, независимо от собствеността, в учебни и здравни заведения, както и в жилищни сгради, без решение на общото събрание на собствениците.

Вносителите обаче предлагат тези забрани да не важат за традиционната лотария, томболата, числовите лотарийни игри, игрите със залагания върху резултати от спортни състезания или със залагания върху случайни събития.

"Ако това се приеме се поставя под въпрос защитата на обществения интерес, включително предпазване на децата и младите хора", отново предупреждават от МФ.

Вносителите искат също така да се върне старото положение от времето на частните лотарийни игри на Васил Божков, когато напоително по телевизиите се показваха късметлиите и се разказваше какви несметни богатства са спечелили. В момента има забрана спечелилите участници да се ползват за реклама. МФ предупреждава, че ако тази забрана падне, има опасност отново да се стигне до "преувеличаване на възможностите за печалба и до създаване на лъжливо впечатление, че участието в хазартни игри е разумна стратегия за подобряване на личното финансово положение". От друга страна, показването на спечелилия нарушава неговата анонимност и може да засегне неговата сигурност – например да стане обект на изнудване или рекет, посочва МФ.

Сред множеството критики на финансовото министерство е и тази към поискана промяна в дефиницията "залог", която може да доведе до злоупотреби и възможности за избягване на плащането на държавни такси, когато те се определят от стойността на направените залози.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени