Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки използва много остри думи, за да заклейми предишната политика на Германия в енергийната сфера. "Този теоретически евтин руски газ за германската икономика трябваше да бъде благословия, но се превърна в проклятие за всички в Европа", заяви той в рамките на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

По неговите думи сега всички могат да се убедят в това. „Вижда се фиаското на германската политика, на руско-германската политика", заяви Моравецки и призова за разширяване на санкциите срещу Москва заради войната срещу Украйна. Не може да остане без последствия за Русия това, че тя нанася удари по стратегическа инфраструктура и срещу цивилни граждани в Украйна, посочи още полският премиер.

По-тежки санкции

Моравецки изрази и тревогата си от това, че във ве по-голяма степен Беларус се превръща в руска военна база. Това застрашава сигурността на всички в Европа, подчерта той и добави, че Полша, заедно с балтийските държави, призовава за разширяване на санкциите срещу Руската федерация и в енергийния и в технологичния сектор, и по-специално за отмяна на изключението за износ на оборудване, предназначено за използване в средствата за масова информация.

Да се забрани на руснаци да купуват имоти в ЕС

Освен това Полша, Литва, Латвия и Естония призовават за преустановяване на сътрудничеството с Русия в ядрената енергетика, за спиране на вноса на руски диаманти и за забрана на продажбата на руски граждани на недвижима собственост на територията на ЕС.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени