Полша и НАТО са готови за всички възможни сценарии що се отнася до заплахи от Изток, заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки, предаде Полската агенция по печата, съобщи БТА.

Моравецки, заедно с министъра на отбраната Мариуш Блашчак и американския посланик в Полша Марк Бжежински, посетиха 32-ра тактическа военновъздушна база в Ласк (централна Полша), където се срещнаха с полски и американски пилоти на Ф-16 и Ф-22 – участници в мисията НАТО по охрана на въздушното пространство на източния фланг на алианса.

„Готови сме за всички сценарии и засиленото присъствие на американски войски, честите срещи между президента Дуда и президента Байдън, моите срещи и тези на г-н заместник министър-председателя Мариуш Блашчак с нашите колеги от САЩ са свидетелство за това“, заяви той на пресконференция в Ласк.

Моравецки допълни, че всички сценарии включват и най-лошите последствия.

„Нека да оставим настрана всякаква наивност, глупост и липса на въображение … днес ние се стремим да подсилим армията, за да защитим Полша и нашите съюзници в сътрудничество с най-силните ни съюзници и най-вече със Съединените щати.“

„Съгласен съм с министър-председателя, ние сме готови за всякакви възможности“, заяви Бжежински. Той добави, че „военният апарат на НАТО и способностите му за управленски контрол“ са „синхронизирани.“

„Ние сме добре организирани, добре екипирани и обучени, и демонстрираме пълна координация в действията си.“ Бжежински посочи особените технологични способности на американските Ф-22 и се позова на мнението на главнокомандващия натовските сили в Европа генерал Дарил Уилямс.

"НАТО Еър Шилдинг" е мисия, която има за цел да усили въздушната защита на източните държави членки, като изгради отбранителен щит, простиращ се от балтийските държави до Черно море.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени