От синдикалната организация на служителите в затворите изпратиха до министъра на правосъдието въпроси и искания преди насрочения протест утре – 25 октомври 2022 г., пред министерството. За какво настояват органите на реда? Пред ФАКТИ говори Цветан Михайлов, секретар на синдикалната организация.

– Г-н Михайлов, в петък от синдиката на служителите в затворите имахте среща със служебния правосъден министър Крум Зарков, на която обсъждахте исканията си. Какво се случи?
– Срещата остана без резултат. Но след нея продължава да виси въпросът по каква логика Министерството на правосъдието налага силово и без определени все още цели и анализ промяна на действащото работно време от смесен тип – с 8, 12 и 24-часови смени, към такъв, който изключва напълно 24-часовата смяна. Нали имаме поет ангажимент за прозрачност и диалог. До момента отговор на въпросите, които сме поставили, няма. Фарсовата ситуация се откроява вече и с това, че някой се опитва да се покаже загрижен за нас. Казва се, че това се прави „за доброто на служителите“. Вероятно някой очаква да чуе от нас нещо като: „Благодаря ви, господин министър, че ни наказвате още…“ И то при всички други неблагоприятни проблеми, които имаме от полагането на труд.

Говорим за труд в условия, определяни като лоши, нечовешки и унизителни, в компанията на хлебарки, дървеници, плъхове, както и сред лица с туберкулоза, хепатит и СПИН.

И всичко това на фона на обявените намерения за диалог, а в същото време с цялостното си поведение министерството не просто ни дава повод да си мислим, а просто ни казва категорично, че се прави всичко възможно да се блокира диалогът. Нашето разбиране е, че предлагаме разговор и диалог, а ние виждаме едно желание за разговор, но без да се дават отговор на важните въпроси. Не виждаме възможност нашите предложения да се коментират и така да се разплете възела в тази сложна ситуация. По отношение на промяната със смените искам да спомена, че ще внесем и становище, в което ще отбележим аргументи за предпоставки за създаване на условия за пропуски в предаването на информация между звената, за увеличаване на здравните проблеми сред служителите, за човешки грешки, съответно за инциденти, аварии и трудови злополуки в работата.

– Заплатите увеличиха ли се. Такива разговори водихте с предишния правосъден министър Надежда Йорданова?
– По този въпрос има развитие. Но нека завърша цялата картина по отношение на социалния диалог, защото ситуацията, която се извежда на повърхността, не го прави първостепенен. Зад това стоят проблеми, трупани с години. Тръгнахме много добре в началото и бързо стигнахме до съгласие за ревизиране на части от плана за реформи, завещани от предходното управление. Те бяха също толкова бързо скалъпени и криещи рискове. В последствие нещо пак стана и не намираме изход от ситуацията и това ни накара във вторник (25 октомври 2023-а) от 13 часа да организираме протест пред Министерство на правосъдието.

– По места, визирам в други градове, вашите колеги ще имат ли също протестни действия?
– Протестът е национален и на него ще присъстват служители от цялата страна, които не са ангажирани с изпълнение на служебните си задължения. Това е формата, която сме избрали, за да покажем нашето недоволство. Питахте за възнаграждението? Това е един от въпросите, който на предстоящия протест, разбира се има и други, ще поставим пред министерството. Да, през тази година с ръководството бе постигнато решение за увеличение на заплатите, но то не е такова, каквото беше обявено пред медиите.

– Средно с колко се вдигнаха заплатите?
– Чиста сума от 125 лева.

Увеличението е за всички служители в еднакъв размер.

След това бяха отпуснати допълнителни средства на „Главна дирекция изпълнение на наказанията“ размер на 5 млн. лева с постановление на МС на служебния кабинет. Водихме разговори и първоначално беше казано, че няма възможност за допълнителни средства за социални плащания. След това министерството намери буфери и взе решение да увеличи средствата за храна, които бяха по 120 лева на месец до септември, с 30 лева. Така сумата за храна стана 150 лева.

– Неведнъж сте казвали, че има проблем с липсата на хора. Към днешна дата как стоят нещата с щата?
– Това също е въпрос, по който към момента позициите ни не се срещат. Изненадващо за нас, за разлика от други години, когато политическо и професионално ръководство ведно поддържахме позиция за увеличаване на персонала, сега единомислие няма. В същото време в доклада на ЕК се казва, че все още има необходимост от повишение на щата.

И това е с оглед решаване на проблемите с насилието между лишените от свобода и служителите на реда.

Ние поддържаме такова искане, но не срещаме разбиране от отсрещната страна. Има статистика, която показва, че затворническата популация в България намалява, а в същото време има увеличение на надзорно-охранителния състав. Но тук въпросът е на задълбочен анализ във връзка със завишените изисквания и мониторинга, който упражняват европейските организации. На протеста утре ще адресираме няколко въпроса до Министерство на правосъдието и ще очакваме отговор. Ще искаме анализ на това от какво е продиктувана промяната на сменния режим. Ще искаме план за отложения, но не по вина на служителите, платен годишен отпуск. В случая говорим за над 100 000 дни. Искаме отпуската да се ползва. Според Закона няма такава предоставена възможност да се плаща, ако не става въпрос за прекратяване на служебните правоотношения. Поради неспазването на графиците, имаме неспазване на трудовото законодателство. Нали всички твърдим, че законите трябва да бъдат спазвани. Също така акцентът ни е и върху това, че ще поискаме мерки за предотвратяване на агресията срещу служителите.

Да има превенция срещу агресивните действия на лишените от свобода.

Знаете, че имаше случаи на убит надзирател, имаше палежи на автомобили на началници на затвори. Агресията, за съжаление, съществува. Професията ни предполага единични инциденти, но те се превръщат в ежедневие. Също така е важно и да се заложи увеличение на заплатите в бюджета за 2023 година.

Какви са исканията:
– Предоставяне на цялостен, логично обвързан, план с анализ за поетапното преминаване от смесен към 12- часов режим на работа в ГДИН
– Предоставяне за съгласуване на вариант на споразумение, който предлага ясен и конкретен график на режим на работа в структурите на ГДИН
– Представяне на позиция, цялостно съобразена с препоръките на КПИ към Съвета на Европа и Европейските правила за затворите, в последният му доклад, касаещ респективно пенитенциарната система
– Представяне на план за ползване на отложения, не по вина на служителите, платен годишен отпуск от минали години, в размер на над 100 000 дни общо;
– Предоставяне на план за превенция и противодействие на агресията срещу служителите в местата за лишаване от свобода
– Излагане на принципна позиция, относно проявите на натиск над синдикални представители и членове на организацията, чиито действия стават причина за установяване на нередности
– Публичен коментар, относно констатациите на КПИ към Съвета на Европа, отразени в предишни доклади, даващи информация за състоянието на затворите в България, за високите нива на корупция и корупцията като етикет на системата, заради различни форми на нарушения и порочни практики
– Искане за получаване на информация – предвижда ли Министерство на правосъдието да заложи увеличение на заплатите в секторите на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана“ в проекта на бюджет за 2023 година

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени