Заповедта на президента Владимир Путин за частична мобилизация на 300 000 резервисти да се сражават в Украйна е засегнала потребителското доверие в бизнес активността и вероятно ще се отрази на икономиката през следващите месеци, съобщиха в доклад икономисти от Руската централна банка.

"През септември възстановяването на икономическата активност се забави, а към края на месеца тенденцията започна леко да се влошава", се казва в доклада на изследователския отдел на централната банка, предаде Блумбърг.

„Частичната мобилизация“ предизвика изселване на повече от 350 000 руснаци от страната и влоши вече острия недостиг на работна ръка. Тя също така „повлия негативно на доверието на потребителите и бизнеса“, се посочва в доклада.

"Промяната в потребителските нагласи в условията на нарастваща несигурност може временно да забави възстановяването на потреблението в началото на четвъртото тримесечие", се казва в доклада.

"Спадът на работната сила след частичната мобилизация може да усложни усилията на компаниите за преодоляване на ограниченията в предлагането и да ограничи общата тенденция в икономическата активност през следващите месеци."

Документът е изготвен от изследователския отдел, но заключенията му не винаги съвпадат с официалната позиция на банката. Очаква се тя да публикува актуализирана прогноза за тазгодишното свиване следващата седмица.

В доклада се изтъкват и други икономически последици от нахлуването на Путин в Украйна. Отбелязва се, че въздействието на американските и европейските санкции върху петролния и високотехнологичния сектор все още не се е усетило.

В доклада се посочва също, че бягството на чуждестранни компании от руския пазар след инвазията през февруари създава инфлационен натиск, тъй като доставките на основни потребителски стоки са недостатъчни.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени