Президентът Румен Радев бави връчването на проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

Очевидно е, че ще имаме една имитация на парламентарна дейност. Целта на цялата история е да не се поеме политическа отговорност. Голямата фрагментарност на парламента не дава възможност за стабилно мнозинство. В тази ситуация се правят всякакви маневри – можеше днес на първо четене да мине закон, който е безспорен, и тогава да се карат по разни въпроси. Това заяви председателят на 42-ото Народно събрание и бивш лидер на БСП Михаил Миков в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му алтернативите, представени от служебния министър на финансите Росица Велкова, се касаят до различни подходи. Единият от тях е увеличаване на дефицита и подпомагане на най-силно ударените от кризисната ситуация, а другият – свиване на дефицита и спиране на заплатите.
"При доминиращо дясно мнозинство е ясно, че нищо добро няма да чака българските избиратели, които са на работна заплата или пенсия", смята той.

Според него предстоящите зимни месеци ще бъдат изпитани от работещите, пенсионерите и семействата в България.

"В тази ситуация обаче липсва разбиране да се диференцира подпомагането. В момента целият бизнес постоянно плаче на прага на държавата. Когато подпомагаме чужди инвеститори за бизнеса им с електроенергията, излиза, че българският гражданин плаща част от компенсациите на едрия чужд бизнес, който произвежда в България и плаща български заплати – болен здрав носи", коментира бившият председател на НС.

Миков разкритикува решението на служебния кабинет да се откаже от двойната тарифа за ток за битовите потребители и я определи като антисоциална.

"Един бизнес се развива на гърба на българския ученик и българското семейство", категоричен бе той.
Бившият лидер на БСП дискутира и скандала в парламента, свързан с потенциалното връщане на хартиените бюлетини.

"Бил съм на принципната позиция, че хората не трябва да бъдат ограничавани да гласуват единствено електронно. Тогава БСП пропагандираше електронното гласуване. На другия ден им е дошъл акълът и е възможно да се търсят решения, като смятат, че по този начин ще получат поток от избиратели. Дали си с 25 или 26 мандата, няма значение – ти не си фактор в българската политика. Това е ситуацията с БСП", констатира Миков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Бившият председател на Народното събрание обобщи, че няма никакво значение на кого ще бъде връчен третият проучвателен мандат, а какви компромиси ще бъдат направени, за да се сформира правителство.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени