Вратата към Шенген за България е широко отворена, каза на брифинг служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. По думите му това е следствие на усилията, които е положило българското правителство.

„Служебният кабинет още с назначаването си обяви тази тема като свой приоритет. Гласуваха се много средства, които бяха предназначени за по-доброто опазване на нашата сухопътна граница с Турция. Наред с това МВР свърши много работа, защото бяхме предмет на експертна проверка“, обясни Демерджиев, цитиран от bTV.
„На 14 октомври участвах в Съвет по правосъдие и вътрешен ред в Люксембург, където никой от колегите ми вътрешни министри не посочи България като актуален маршрут на незаконната миграция. Бяха посочени редица държави – Кипър, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Италия. Беше посочено, че в Австрия основните мигранти са индийци, но не и такива, преминали през нашата граница“, изтъкна служебният вътрешен министър.

По думите му обратната връзка от проведената експертна проверка от 30 експерти на 12 и 13 октомври е, че сме се справили отлично по този въпрос.
„Единствената държава, която донякъде остана скептична, но обвърза своето становище с резултатите от доклада, е Нидерландия“, обясни още Иван Демерджиев.

Той изрази надежда, че поставената цел България да бъде приета като пълноправен член на Шенгенското пространство ще бъде постигната.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени