"Вървим бавно и уверено към поредната политическа криза, която не знам как ще се реши в предстоящите поредни предсрочни избори. Задава се безвремие, тежък популизъм, заиграване със страховете на хората. Ще има много протести, те вече започнаха да се обявяват. Очаквам сериозно напрежение, партиите ще дават повече, бъркайки в бюджета, за да умиротворят протеста", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той призова през годината внимателно да следим процесите в Хърватия, за да видим какво ще се промени след влизането в еврозоната и Шенген.

"Хубаво е да правим паралел – ще поскъпнат ли цените след въвеждането на еврото. Хърватия не изпълни на 100% критериите за влизане в еврозоната. Ще бъдат направени компромиси и за нас, ние сме на ръба на бюджетия дефицит. Добре е да задържим 3-4%, но това ще стане трудно. Служебното правителство и партиите продължават раздаването на финансова помощ на калпак, ще надскочим този бюджетен дефицит и ще стане трудно да защитим влизането си в еврозоната на 1 януари", заяви Керемедчиев.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че гласовете против Шенген и еврозона са по-силни, "макар и по-малки като процент, чуват се повече". Керемедчиев е категоричен, че страната ни само ще спечели от влизането в Шенген.

"Основният проблем е неразбирането. Изумен съм как 36% от българските граждани са против влизането в Шенген, аз не виждам един довод против. Трябва да има дебат по тази точка. Ще имаме само ползи. Но у нас липсва елементарна нагласа за създаване на кабинет, отиваме към предизборна кампания, неприемане на закони, поставяне под въпрос на втория транш от помощта по Плана за възстановяване", каза още бившият зам.-външен министър.

Направи и прогноза за войната в Украйна – не вижда прекратяване на военните действия преди средата на 2023 г.

"Горещата част на военните действия няма да спре скоро, първите три месеца ще има активиране и то сериозно. Русия в момента копае над 200 км окопи в западната част на река Днепър. Ако замръзнат, така руската армия ще може по-бързо да се придвижва. В момента минаваме в окопна война, напредъкът на Русия в Украйна спря видимо, напредъкът в отблъскването на окупаторите също спря", анализира гостът ситуацията в Украйна.

Очакванията му са сядане на маста на преговори през втората половина на годината. А като най-подходящ медиатор посочи турския президент Реджеп Ердоган.

"Успява хем да предоставя оръжия на Украйна и да бъде основен партньор от гледна точка на военно сътрудничество, но и да е голям икономически партньор на Русия", мотивира се Керемедчиев.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени