Всеки трети получава пенсия под линията на бедност от 504 лева към 1 януари 2023 г., а изплащането на парите за възрастните е отложено. То ще започне на 9 януари и ще приключи на 20.

Лиляна е счетоводител, решава да се пенсионира една година по-рано и така пенсията ѝ става пожизнена. По този начин размерът ѝ е утвърден и няма да се влияе от индексация.

"4,8% по-малко – на моята са изчислили, че е около 37 лева по-малко. Ще бъда ощетена до края на живота ми, тъй като няма да ми се възстанови, когато направя 62 години", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Това са само част от промените, които влизат в сила от 1 януари тази година. Увеличават се още възрастта и стажът, необходими за пенсиониране. Възрастта се повишава с 2 месеца за жените и с 1 месец за мъжете. Бившият социален министър Ивайло Калфин смята, че промените не ощетяват хората.

"Тази година се увеличава цената на допълнителните 5 години стаж, които могат да се купят, защото те са свързани с минималната работна заплата. Така увеличението ѝ ги повишава на около 15 лева месечно", отбеляза той.

За сравнение в Румъния минималната пенсия е над 600 евро и е равна на минималната заплата. В България разликата между двете е огромна. Според икономиста Мика Зайкова дори и без инфлация пенсионерите у нас са изгубили покупателната си способност.

Според последните промени пенсиите трябва да се индексират по швейцарското правило с 12% от 1 юли тази година.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени