Когато говорим за корупция, тя е изобличена. Знае се кои са корумпирани. Проблемът е в това, че не можем да ги назовем, защото няма присъда. А за да има присъда, прокуратурата трябва да заведе дело. Когато имаш под ръка свой собствен частен главен прокурор, можеш да окрадеш легитимно и без проблеми цяла една държава. Както се случи по времето на управленията на Борисов. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ доц. д-р Методи Андреев, общественик и бивш депутат.

„Цацаров бе бранител на Борисовата държава, Гешев сега е като опълченец на Шипка и брани с голи гърди Борисовата държава. Тоест, ние знаем кои са корумпираните, достатъчно много данни и факти излязоха – и от МВР, и от НПО-та. Нали скоро излезе и доклад на Агенцията за държавен и финансов контрол. На фирмата „Автомагистрали“, която е основен изпълнител на изграждането на магистрала „Хемус“, ѝ дадоха около 1,3 млрд. лева. А фирмата няма никакъв технически и експертен потенциал. Фирмата има около 30 служители и 10 камиона. Какво прави тя? Каква е схемата? За да избегнем обществените поръчки, ние ще започнем да възлагаме дейности. Взимаме техника и работници от друга фирма под наем. Само от машиносмяната на един валяк, която от 180 лева е надута и става 766 лева, виждате за каква разлика става въпрос. В случая се говори за 5000 машиносменни часа, а кражбата е за 3 млн. лева. Така се източва „Автомагистрали“, обясни Методи Андреев.

Според него в момента не стачкуват строителните фирми, а стачкуват онези олигархични кръгове, които са се замесили в държавната корупция.

„Нормалните строителни фирми, които са 95% от фирмите в бранша, се спасяват както могат. Говорим за едни 20 фирми, които са основните и редовни участници при обществените поръчки. Разиграват помежду си коя фирма какво ще вземе. Говорим за 20 олигархични фирми, а те са и в ръководството на Камарата на строителите в България. Самата Камара има много сериозен конфликт. Една част от хората в Камарата не са доволни от това ръководство“, добави Андреев.

Той коментира и как Гроздан Караджов е станал регионален министър. „В партията на Слави имаше едно момче Георги Георгиев, който бе кандидат за министър на ИТН. Изведнъж е появи Караджов. Караджов може да е добър мениджър, но не е тип реформатор. Той е бизнесмен, а бизнесменът обикновено сключва сделки. Сделката не е реформа. Фирмите са знаели, че правят нещо без документи, без отчуждаване, но са започнали. Знаели са, че машиносмените са увеличени 4 до 10 пъти. За да сключиш сделка с тези фирми, това означава само едно. Държавата да капитулира пред корупцията“, сподели още Андреев.

Според него явно Кирил Петков е намерил смелост и е отказал на тази оферта и така е паднало правителството.
„Кабинетът на Кирил Петков падна по две причини – не удовлетвори финансовите желания на ИТН и спряха руския газ. Да трудно ще е, но е стратегически правилно“, каза още експертът.

Относно политическата ситуация в страната Методи Андреев смята, че една коалиционна конфигурация не е възможна. ПП, ГЕРБ и ДБ да направят коалиция, ако в ГЕРБ не е извършена лустрация. „Страдаме заради ината на едно самозабравило се ръководство на ГЕРБ. Това е истината. Те много добре знаят в какви далавери са участвали. Заради тяхното оцеляване държавата ще се тресе още дълго време“, сподели още Андреев.

Целия разговор вижте във видеото.
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F1150918862127376%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени