Лидерът на партия "Италиански братя" (ИБ) Джорджа Мелони ще положи утре сутрин в 10:00 ч. клетва като премиер на Италия заедно с министрите от кабинета си. Днес тя получи мандат от президента Серджо Матарела за съставяне на правителство, предаде АНСА.

Мелони, която изведе дясната си коалиция до победата на изборите миналия месец, ще стане първата жена премиер на Италия.

Нейни коалиционни партньори ще бъдат останалите партии от консервативния блок, част от който е и националистическата ИБ. Това са "Напред, Италия" на Силвио Берлускони и "Лига" на Метео Салвини.

"Джорджа Мелони прие мандата и представи състав на правителство", съобщи пред репортери Уго Дзампети, представител на президентството, след като Матарела и Мелони проведоха консултации в президентския дворец, посочва Ройтерс.

Процедурата по встъпване в длъжност на новото правителство предвижда след утрешното полагане на клетва през новата седмица правителството да бъде подложено и на гласуване на вот на доверие в двете камари на парламента, предаде БТА.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени