Индонезийският държавен нефтен и газов гигант Pertamina планира да построи рафинерия в партньорство с руската държавна петролна компания „Роснефт“. През 2023 г. компанията възнамерява да инвестира до 50 млрд. USD в изграждането и разширяването на съществуващите си рафинерии, като половината от огромната сума ще отиде в съвместни проекти с „Роснефт“. В същото време Индонезия не се страхува, че сътрудничеството с Русия в петролния сектор може да доведе до риск от санкции от САЩ и Европа.

През 2016 г. Pertamina влезе в съвместно предприятие с „Роснефт“, използвайки своя филиал на рафинерията Kiran Pertamina International (KPI). Pertamina ще инвестира 55% в това предприятие, а „Роснефт“ – 45% от капитала. KPI – бизнес плановик и разработчик на проекти, заяви на 19 октомври, че планира да инвестира 24 млрд. USD в проект за изграждане и експлоатация на нова рафинерия, интегрирана с New Grass Root Refining and Petrochemical (NGRR) комплекс в Тубан, Източна Ява.

Проектът Tuban NGRR ще произвежда висококачествено национално гориво, което отговаря на стандарта Euro V в интерес на увеличаване на националната енергийна независимост и сигурност на Индонезия. Към днешна дата рафинерията в Тубан се оценява на производствен капацитет от 300 000 барела на ден.

Според президента на KPI Тауфик Адитьяварман, проектът Tuban в момента е във фаза на напреднал базов инженеринг (FEED) и избор на изпълнител. На международна конференция за държавните предприятия, проведена в Бали, той каза пред репортери: „Когато новата рафинерия бъде завършена, тя ще увеличи капацитета за преработка на суров петрол в нашата страна с 300 000 барела на ден“.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени