Външното финансиране на Украйна ще възлиза на близо 3 милиарда долара на месец през 2023 г., което е най-добрият сценарий, но може да нарасне и до 5 милиарда долара, ако руските атаки се засилят допълнително.

Това каза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, която говори на международна експертна конференция в Берлин, проведена под егидата на германското председателство в Г-7 и Европейската комисия.

Сумата може да достигне 4 милиарда долара, тъй като Украйна трябва да продължи да внася газ и да възстанови инфраструктурата, но ако разрушението стане още по-драматично, Украйна може да изисква до 5 милиарда долара, каза Георгиева.

Тя също така похвали стабилната операция на украинското правителство за управление на страната по време на война.

Георгиева категорично подкрепи призивите на Украйна за механизъм за координиране на финансовите нужди и подкрепа, послание, повторено от Одил Рено-Басо, президент на Европейската банка за възстановяване и развитие, и други оратори, според Reuters, цитиран от U.S. News.

„Ние бяхме част от решението по време на извънредната фаза. Ще бъдем част от решението по време на тази фаза на възстановяване“, каза лидерът на МВФ.

„Страната върши наистина добра работа, за да накара всеки цент – всяка гривна, бих казала – да има значение“, каза Георгиева, въпреки че бюджетните приходи остават силно ограничени.

Вернер Хойер, президент на Европейската инвестиционна банка, каза на конференцията, че банката е предоставила на Украйна още 500 милиона долара незабавна помощ.

Както Укринформ съобщи по-рано, във вторник Берлин е домакин на международна експертна конференция за възстановяването на Украйна, която привлече най-добрите специалисти от цял ​​свят. Очаква се тези експерти да изготвят стратегия за следвоенното възстановяване на Украйна, която ще бъде основа за програми за възстановяване, включващи международна помощ.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени