Екип на Международния валутен фонд (МВФ) е провел дискусии с украинските власти по-рано през седмицата, и ще продължи да работи през следващите седмици по искането на Украйна за засилен мониторинг на специалната програмата за финансовото ѝ подпомагане, с участието на Фонда. Това е заявил Гавин Грей, ръководител на мисията на МВФ в Украйна, съобщи на официалната си страница МВФ.

През периода от 17 до 20 октомври екип от служители на МВФ се е срещнал с представители на украинските власти във Виена, Австрия. От украинска страна са взели участие министъра на финансите Сергей Марченко и управителя на Националната банка на Украйна Андрий Пишний.

Руската инвазия в Украйна причини огромно човешко страдание и имаше сериозно икономическо въздействие. Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) се сви значително, инфлацията се повиши рязко, търговията бе значително нарушена, а фискалният дефицит се повиши до безпрецедентни нива, пише още изявление на МВФ.

Украинските власти имат значителна заслуга за това, че поддържат важна степен на макрофинансова стабилност при тези изключително трудни условия. Властите трябва да се въздържат от мерки, които подкопават данъчните приходи, тъй като се стремят да приведат разходите в съответствие с наличното финансиране, посочват още от Фонда.

Мониторингът на програмата за подпомагане на Украйна ще изложи политическите намерения на властите в Киев за подкрепа на макроикономическата и финансова стабилност, и ще представи оценка на нуждите от външно финансиране за страната през 2023 година, предаде БТА.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени