Марта Петкова застава начело на балета на Софийската опера. Тя заема мястото на досегашния художествен ръководител Александър Александров, който беше назначен на тази позиция през октомври 2021 г.

"Александър е един изключителен артист и с него заедно решихме да го съхраним като артист. Той остава като премиер солист на Софийската опера. Той има още дълги години да танцува и трябва да изпълни своите творчески задачи докрай", каза пред БТА директорът на операта акад. Пламен Карталов. "Сашо е голям приятел и голям колега, нямам проблем с него", добави той.

"Марта Петкова трябва да бъде балерина номер 1, но театърът има нужда от нейния опит, дисциплина, увереност и неотстъпчивост към трудностите", смята Карталов.

"Сигурно няма да е лесно, но аз съм амбициозно момиче, и бях приветствана от своите колеги с огромен респект, който винаги съм чувствала от тях. Новината беше приета абсолютно прекрасно в нашия балетен колектив", коментира пред медии днес Марта Петкова.

"Винаги в лицето на Софийската опера и балет съм откривала своя дом и своето семейство. Въпреки многото покани да работя в прекрасни театри, за мен това е вкъщи, и се чувствам изключително щастлива с хората, които работят, и с целия екип на операта", каза още примабалерината.

"Знам, че очакванията към мен ще бъдат големи. Аз самата имам големи очаквания към себе си", каза още тя.

"Искам да кажа на всички, че аз продължавам да танцувам, и изобщо не е ставало дума да спирам или да слизам от сцената", заяви Марта Петкова. По думите ѝ в балета ще има и нови неща до края на годината.

"От дете си мечтая да изтанцувам "Ромео и Жулиета". Това е моята мечта, още от преди балетното училище. Но нещата не стават толкова бързо. Това са процеси и преговори. Ще се радвам в нашия театър след години да имаме и това заглавие, защото то е едно от водещите", каза още примата на националния балет.

Марта Петкова е родена на 14 януари 1986 г. в София. През 1995 г. постъпва в Държавното хореографско училище, в класа на Румяна Атанасова. През 1995 г. е финалистка на международните балетни конкурси в Естония (Талин) и Люксембург. През 2000 г. на националния балетен конкурс "Анастас Петров" получава голямата награда, както и специалната награда на община Добрич. През същата година се явява на международния конкурс във Варна, където и е връчена награда за млада надежда. От същия конкурс получава предложение за "Киров академия" (Вашингтон), където да продължи образованието си. През 2002 г. e наградена с голямата награда на международния фестивал "Фивизиано" в Италия. През същата година постъпва в трупата на Софийската опера и балет. През 2006 г. получава награда от Министерството на културата за млад талант. През 2007 г. става примабалерина в същата трупа и танцува множество партии от които Мари от "Лешникотрошачката", Жизел, Китри от "Дон Кихот", Мария от "Козия рог", Одета-Одилия от "Лебедово езеро", Баланчин, Шехерезада, Форсаит, "Дамата с камелиите", Никия и Гамзати в "Баядерка". През 2011 г. и получава "Кристална лира" за постижения в балетното изкуство и спектакъла "Лебедово езеро".

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени