Олимпийският шампион от Пекин 2022 Марко Одермат спечели първия старт за сезона от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за мъже. 25-годишният швейцарец триумфира в гигантския слалом в австрийския зимен център Зьолден, за да запише 12-а победа в кариерата си.

Одермат, който взе и Световната купа в алпийските ски за миналия сезон, стигна до успеха за втора поредна година в Зьолден. Той беше лидер след първия манш с 59.88 секунди и направи страхотно второ спускане за 1:04.84 минута, за да стигне до успеха с общо време от 2:04.72 минути, предава БТА.

Той се качи на подиума във всичките десет гигантски слалома след това състезание през 2021-а, включително спечели и златото на олимпиадата в Пекин.

"Хубаво е да се върна", каза Одермат, който като спортист, спонсориран от "Ред Бул", също отдаде почит на основателя на компанията за енергийни напитки Дитрих Матешиц, който почина тази нощ.

"Денят е тъжен. Надявам се, че успях да дам на Диди нещо, което да вземе по пътя си", добави той.

Втори на 76 стотни от секундата се нареди Жан Кранец (Словения), а третата позиция зае Хенрик Кристоферсен (Норвегия) с пасив от 97 стотни. Носителят на Световната купа за 2021 година Алекси Пентюро (Франция) завърши на 20-о място, на 2:09 секунди след победителя.

Състезанието премина без българско участие. Следващият старт от Световната купа при мъжете е на 13 ноември в австрийския зимен център Лех/Цюрс.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени