Министър-председателят на Италия Марио Драги е изразил своето удовлетворение от решението на Европейския съвет във връзка с борбата срещу високите цени на газа. По думите му срещата на върха е минала добре, съобщи италианската агенция АНСА.

Според източници на АНСА удовлетворението на Драги се дължи на факта, че позицията на италианското правителство е възприета до голяма степен в заключенията на срещата на върха.

Въпреки че не беше взето окончателно решение за таван на цените на газа (нещо, което Рим подкрепяше), участниците в срещата на върха все пак призоваха Европейската комисия "да представи спешно конкретни решения" за "временен динамичен ценови коридор за транзакции на природен газ" с цел ограничаване на внезапни увеличения на цената.

Държавите членки се съгласиха да пристъпят към нов индекс на цените на газа най-късно в началото на 2023 г., който да е по-неподатлив на спекулационни изменения от настоящия и също така към общи газови поръчки.

Драги, чийто мандат като премиер е към края си, получи аплодисменти в началото на втория ден от срещата на върха на ЕС, която се очертава да му бъде последна като глава на правителството на Италия.

Източник: БТА

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени