По-скритата роля на президента, заложена в Конституцията, е да осигури неутрално поле, където партиите да свалят напрежението и без камери и микрофони да започнат да си общуват.
Това каза пред БНР политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов.

Партиите, веднъж вентилирали напрежението около избора на председател на парламента, следва да влязат в работен режим, допълни той.

Отваря ли се бърза писта към връщането на хартиената бюлетина?

Стефанов прогнозира обществена съпротива срещу хартиената бюлетина. Според него е налице нагласа, че машините "не са онова тъмно зло", което ни се представя от "истерични политици".

Няма нищо страшно и срамно в кабинет на малцинството, подчерта Любомир Стефанов в предаването "Преди всички", но определи като "слабо вероятно" сформирането на правителство.

"Очевидно ще има конюнктурни коалиции, стига да не са безпринципни."

Ако са необходими ад хок коалиции в парламент без ясно изразени мнозинства, нека бъдат такива, но ако са безпринципни компромиси, това ще бъде санкционирано веднага, защото гражданите рязко са повишили чувствителността си за това "какво работят политиците", коментира политологът.

В тази конфликтна ситуация, с виртуални мнозинства, трябва да се даде възможност за постигане на национален консенсус, посочи още в анализа си преподавателят.

Много малък е шансът партиите да се разберат за бюджета, изтъкна Стефанов.

Щом не може да се постигне съгласие по нов бюджет, караме по стария на автопилот, докато не се постигне мнозинство, иначе изпадаме в риска да започне сценарият с актуализацията на бюджета, вкарала държавата в "нелогични преразходи", обслужили предизборни интереси, посочи той.

"Където започна – кумът дава апартамент, сватът дава кон, другите дават каруца, третите подаряват кола…"

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени