Сръбският режисьор Емир Кустурица подкрепи босненския сръбски лидер Милорад Додик на митинг в Република Сръбска, съобщават босненски медии, предаде БТА.

В Баня Лука, главния град на Република Сръбска, която е част от Босна, снощи хиляди босненски сърби излязоха на митинг в подкрепа на проруски настроения Додик и срещу решението на босненската Централна избирателна комисия отново да се преброяват гласовете от състоялите се по-рано този месец избори за президент на Република Сръбска.

„Всичко мирише на държавен преврат. Събрахме се, за да защитим семейството и родината. Всичко, което защитава Милорад Додик и екипът му, е поставено под въпрос. Има неща, за които човек трябва да се бори," каза Кустурица на митинга, цитиран от босненския сайт Бука.

Според по-ранните данни Додик печели с 48 процента от гласовете. Опозиционния кандидат Йелена Тривич получава подкрепата на 43 процента от гласувалите. В нощта на изборите и двамата обявиха победа. В деня след изборите опозиционните партии обвиниха Додик и неговата партия в изборна измама. В обръщение към събралите се снощи Додик отново заплаши, че Република Сръбска ще се отдели от Босна и Херцеговина. Един ден ще вземем 49 процента от Босна и Херцеговина (…) Вярвам в идеалите за автономна и независима Република Сръбска, заяви Додик, цитиран от телевизия Ен1.

На 2 октомври в Босна и Херцеговина се състояха общи избори, обхващащи няколко нива на управление. Политическата структура на страната е известна като една от най-сложните в света. Съгласно Дейтънското мирно споразумение, сложило край на войната там през 1995 година, Босна е съставена от две полуавтономни части – Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

На общите избори се избираха сръбски, хърватски и бошнячки представител в тричленното Председателство (президентството), представители в долната камара на националния парламент, на парламентите на двете съставни единици, както и в парламентите на десетте кантона на Мюсюлманско-хърватската федерация. В Република Сръбска имаше избори и за президент. Централната избирателна комисия обяви предварителните резултати за всички други нива на управление, но гласовете за президент на сръбската част на Босна все още се броят поради много докладвани нередности и се очаква повторното преброяване да приключи до четвъртък, отбелязва агенция Хина.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени