Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба се обърна към страните от Глобалния юг във връзка с лъжливите обвинения на Русия в разработването на "мръсна бомба".

Той отправи съответния призив на брифинг за чуждестранни медии, съобщава кореспондентът на Укринформ.

„Бих искал също така специално да се обърна към нациите от Глобалния Юг – Латинска Америка, Африка и Азия. Приятели, Украйна никога не е имала план за разработване на „мръсни бомби“. Тази история е чиста руска лъжа. Ние не само ще я опровергаем, ние поканихме международни наблюдатели, които да докажат, че руските обвинения са неверни, защото ние няма какво да крием“, каза ръководителят на украинската дипломация.

Кулеба също подчерта, че това, което е още по-притеснително, е упоритостта, с която руските официални лица преследват този фалшив разказ.

„Това ни кара да се тревожим, че самата Русия може да се готви да извърши престъпление, което се опитва да прикрие предварително, като разпространява тази дезинформация. Работим активно с партньори не само за противодействие на руските лъжи, но и за предотвратяване на всякакви възможни руски операции под фалшив флаг. “, добави първият дипломат.

Ръководителят на външното министерство подчерта, че Русия трябва да види, че светът няма да им позволи да продължат ядрения шантаж.

Както беше съобщено от Укринформ, руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе телефонни разговори със своите френски, турски и британски колеги, за да заяви, че Украйна уж планира атака с „мръсна бомба“ на собствена земя.

Президентът Володимир Зеленски смята, че подобни изявления на Руската федерация показват, че Русия вече е замислила всичко, затова светът трябва да реагира на това възможно най-сурово.

САЩ, Франция и Великобритания излязоха със съвместно изявление, в което осъждат лъжливите опити на Русия да обвини Украйна.

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба официално предложи МААЕ да изпрати мисия за наблюдение на ядрените съоръжения на Украйна, за да опровергае разпространяваните от Руската федерация лъжи.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени