В предишния парламент имаше големи дебати за Закона за КПКОНПИ и дори заради това падна кабинетът. Дали законът падна жертва на неразбориите в парламента, или обратното – е въпрос на спекулация и гледна точка. Съмнявах се, че ще минат нещата, защото виждах отвътре как изглеждат. Това е сложен законопроект. В него основното е създаването на разследваща агенция, която да разследва висшите етажи на властта за корупционни престъпления. Казано така звучи ясно, но година след година към България има една основна критика. Няма присъди за хора от високите етажи на властта, а има данни за нередности. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ Крум Зарков, служебен правосъден министър.

Той обясни и какво прави сега Министерството на правосъдието по този казус. „Става въпрос за разделяне КПКОНПИ и на обособяване на една част, която събира информация за дадени нередности. Целта е да я надградим с разследващи функции и да я превърнем в самостоятелен орган. Това, което сме предвидили, е да има и гаранции, че този орган няма да бъде обвиняван, че става „бухалка“, че няма да има политически пристрастия. Както бе преди него. Идеята е да бъде сигурна неговата политическа независимост и обективност, както и да има пълна свобода на действие. Да не бъде функция на силните на деня. Досега бе предвидено комисията, в състав от 5 човека, да бъде избирана от парламента. Но ми се струва, че това не е достатъчна гаранция. Смятам така, защото като се избира от парламента, всъщност ще се избира от мнозинството, респективно от мнозинството на изпълнителната власт, където по дефиниция се генерира корупцията. Просто там са най-големите изкушения. Точно изпълнителната власт трябва да бъде наблюдавана от тази Агенция. И по този повод не ми се струва добре парламентът да излъчва тези хора. Скоро ще оповестим определена концепция по случая“, каза служебният правосъден министър.

Крум Зарков коментира и какъв ангажимент имаме към ЕК за промени и подготвянето на закони във връзка с Плана за възстановяване.

„Планът за възстановяване и устоичивост имаше за цел да подпомогне възстановяването на страните не проста така, а да предизвика дълбоки реформи и то в две сфери. Едната е преминаване към друг тип икономика и консумация, става въпрос за Зелената сделка, а другото е в областта на върховенството на закона. Така всяка държава трябваше да се ангажира с промени в определен брой закони, а у нас, за съжаление, те са дълбоко и отдавна познати. По тях ЕК ни постави под мониторинг и т.н. Самият План представлява един процес, който е разделен на етапи. На фона на изборите на 2 октомври, че до седмица по-късно сигурно ще се сформира правителство и т.н., реално ще остават 2 месеца за приемането на закони. И ние сега правим всичко по силите си, за да подготвим тези законопроекти, за да са готови и следващият парламент да работи по тях“, добави Зарков.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F611894236982767%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени