В началото на тази година рядката комета C/2022 E3 (ZTF) ще прелети покрай Земята за първи път от Каменната ера насам, съобщава Space.com.

Към настоящия момент кометата преминава през вътрешната част на Слънчевата система. Тя ще се приближи максимално около 12 януари и след това ще прелети покрай Земята, като ще направи най-близкото си преминаване до нашата планета в периода между 1 и 2 февруари 2023 г.

Ако C/2022 E3 (ZTF) продължи да свети толкова ярко, колкото сега, ще може да бъде наблюдавана на тъмно небе с просто око. Желаещите обаче да я видят на всяка цена следва да се оборудват с бинокъл или телескоп, докато небесното тяло минава покрай Земята, се съветва в статията.

Наблюдателите в Северното полукълбо ще могат да забележат кометата, докато се движи на северозапад през януари, според данните на НАСА. C/2022 E3 (ZTF) ще стане видима за наблюдатели в Южното полукълбо в началото на февруари 2023 г.

Смята се, че кометата е на около 50 000 години. Това означава, че последният път, когато се е приближила до нашата планета, е било през Горния палеолит или Късната каменна епоха. Това означава, че последните хора, които са могли да видят кометата, са били ранните Хомо Сапиенс, които са живели през последния ледников период, предаде Агенция "Фокус".

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени