Кога пулсът на човек се счита за нормален?

Първото нещо, което трябва да знаете, е колко пъти бие сърцето ви за една минута, често известно като сърдечната честота.

В покой, сърдечната честота (пулс) на възрастен трябва да бъде между 60 до 100 удара в минута. (според heart.org)

Общото правило е, че по-добрата сърдечна функция и сърдечно-съдовото здраве са свързани с по-нисък пулс в покой.

Сърдечната честота също се променя в отговор на физическо натоварване, заплахи за безопасността (страх) и други емоционални състояния. Терминът „нормален пулс в покой“ се използва за описание на пулса на човек, когато е в покой.

Факти за вашият пулс

 • Честотата на ударите на сърцето в минута е известна като сърдечна честота.
 • Нормалният пулс в покой за човек на възраст над 10 години е 60 до 100 удара в минута.
 • Когато тренирате, сърдечната честота се увеличава. Индивиди от различни възрасти имат различни препоръки за максимална сърдечна честота.
 • Това, което наистина е важно обаче, не е само вашият пулс. Друг важен показател за здравето е честотата и редовността на пулса, тъй като нередовният сърдечен ритъм може да означава животозастрашаващ проблем.


Колко е здравословния пулс за мъже, жени и деца?

Когато сте в покой и не се движите или спортувате, сърцето ви изпомпва минималното количество кръв, необходимо за поддържане на тялото ви живо. Нормалната сърдечна честота в покой варира от 60 до 100 удара в минута при здрави възрастни, които не са напрегнати.

Сърдечната честота под 60 удара в минута обаче не винаги означава сериозни здравословни проблеми.

Намалената сърдечна честота в покой е показател за подобрена сърдечна ефективност. За разлика от това, сърдечната честота в покой на високо трениран спортист може да бъде над 40 удара в минута и често пада под 60.

Типичният пулс в покой на различни възрасти е показан в следната диаграма:

ВъзрастНормален сърдечен пулс (bpm)
До 1 месец70 до 190
От 1 до 11 м.80 до 160
От 1 до 2 г.80 до 130
От 3 до 4 г.80 до 120
От 5 до 6 г.75 до 115
От 7 до 9 г.70 до 110
Над 10 г.60 до 100
(източник: medlineplus.gov)

Важно е да имате предвид, че редица неща могат да повлияят на сърдечния ви ритъм, включително:

 • Възраст
 • Физическата активност и спорт
 • Пушене
 • Сърдечно заболяване, висок холестерол или диабет са сред вашите здравословни проблеми.
 • Количеството топлина във въздуха
 • Как държите тялото си (напр. изправен или легнал)
 • Чувства и емоции
 • Физически размери на тялото
 • Лекарства и предписани добавки

Как определяте ускорения пулс?

Сърдечна честота в покой над 100 удара в минута се счита за необичайно висока.

Важно е да изключите други причини за тахикардия (учестен пулс), преди да я лекувате. Увеличаването на сърдечната честота е често срещано по време на тренировка и когато тялото се опитва да се пребори с болест.

Консултирайте се с Вашия лекар, ако имате бързо покачване на сърдечната честота, придружено от замаяност, отпадналост или сърцебиене (усещането, че сърцето ви бие или бие неравномерно).

Нисък пулс: какво означава това?

Сърдечна честота в покой под 60 удара в минута се счита за ниска (брадикардия).

Някои хора, особено спортисти, млади и здрави възрастни и тези на лекарства като бета-блокери, може да имат естествено нисък сърдечен ритъм. Човек, който тренира редовно, например, може да има пулс в покой от 60 или по-малко.

Въпреки това, ако ниската сърдечна честота не е обичайна за вас, особено ако имате и замайване и гадене, трябва да се потърси лекарска помощ. Говорете с Вашия лекар, ако се чувствате слаби, изтощени или замаяни и сърдечната Ви честота е значително по-ниска от нормалната.

Какво причинява какво и как е свързано със сърдечната честота

 • В зависимост от температурата на околната среда, вашият пулс може да се увеличи с пет до десет удара в минута, когато температурата (или влажността) се повиши.
 • Вашият сърдечен ритъм е постоянен, независимо дали сте легнали, седнали или изправени. В първите 15-20 секунди на изправен пулсът ви може леко да се ускори; обаче трябва да се нормализира в рамките на няколко минути.
 • Стресът, безпокойството или просто чувството за „щастлив“ или „тъжен“ могат да причинят учестяване на сърдечната честота на човек.
 • Размер на тялото: Нормалният пулс не се влияе от размера на тялото. Екстремното затлъстяване е свързано с леко повишена сърдечна честота в покой, често не надвишаваща 100 удара в минута.
 • Консумация на лекарства: сърдечната честота може да се забави от бета-блокери (лекарства, които предотвратяват отделянето на адреналин), но може да се ускори чрез приемане на твърде много или твърде висока доза лекарства за щитовидната жлеза.


Въпреки че съществува широк диапазон от сърдечни честоти, необичайно високите или ниските сърдечни честоти може да са показателни за здравословен проблем.

Ако сърдечната Ви честота в покой е рутинно над 100 удара в минута (тахикардия) или под 60 удара в минута (брадикардия) и не сте трениран спортист, трябва да посетите лекар, особено ако изпитвате и симптоми като замаяност, световъртеж, или затруднено дишане.

Кой е най-добрият начин да следите пулса си без уред?

Намирането на пулса е най-лесно на китката и шията, където артериите са разположени близо до повърхността на кожата.

Ето бързите инструкции, от които се нуждаете, за да измерите пулса си от китката си. Радиалният импулс се отнася за това явление. (източник nhs.uk)

 1. Обърнете дланта на едната си ръка нагоре.
 2. Поставете два пръста на противоположната ръка в жлеба на предмишницата, приблизително един инч под гънката на китката и на подобно разстояние от основата на палеца.
 3. Трябва да можете да усетите сърдечния си ритъм, когато сте в правилната поза.
 4. Опитайте се да следите пулса си за десет секунди. За да получите пулса си в удари в минута, просто умножете резултата по 6.

Формула: Измерете пулса си: _ удара за 10 секунди, умножено по 6 удара в минута

Човек може да използва два пръста по подобен начин, за да локализира пулса на врата. Внимателно упражнете натиск в меката вдлъбнатина от двете страни на трахеята.

Там се намира една от каротидните (каротидни) артерии, доставящи кръв към мозъка. Това са основните кръвоносни съдове, които доставят наситена с кислород кръв от сърцето към мозъка.

Други места, където можете да усетите ритъм, са:

 • вътрешната страна на лакътя
 • около слабините
 • вътрешната страна на крака (зад коляното)

През следващата минута задръжте пръста си на пулса. Идеалният диапазон за пулс е между 60 и 100 на минута.

Друг полезен факт е, че 1500 удара могат да бъдат записани само за 15 секунди. За да получите пулса си в удари в минута, умножете това по четири. За да направите това, просто увеличете броя на импулсите, получени за 30 секунди, със 100%.

Нормален пулс по време на бременност

През първия, втория и третия месец на бременността какъв е здравословният пулс за жената?

По време на бременност пулсът на жената трябва да остане между 73 и 77 удара в минута. След 20 седмици от бременността тя трябва да бъде между 86 и 90 удара в минута.

Бременност – нормален пулс за жена:

Първи триместър

Промените в сърдечната честота се проявяват в началото на бременността, през първите три месеца. Нормално е пулсът ви да се покачи до 80-84 удара в минута през първия триместър на бременността.

Втори тримерстър

Сърцето изпомпва 30% до 50% повече кръв от обикновено в началото на втория триместър.

Артериите се разширяват и гладката мускулатура се отпуска, така че повече кръв може да тече, но кръвното налягане остава същото. Въпреки това средният пулс се повишава до между 82 и 86 удара в минута по време на тренировка.

Трети триместър

Сърцето изпомпва 40% до 90% повече кръв в края на третия триместър в сравнение с преди бременността. Увеличаването на сърдечната честота в покой от 86 до 90 bpm е нормално.

Спортуване по време на бременност

Умерената активност за жена в репродуктивна възраст (около 30) трябва да доведе до сърдечна честота от 95 до 162 удара в минута, както се препоръчва от Американската сърдечна асоциация.

Когато извършвате физическа активност, какъв може да се очаква да бъде пулсът ми?

Когато тренирате, пулсът ви се ускорява.

За да снабди останалата част от тялото с необходимия кислород и енергия, пулсът на човек трябва да се ускори по време на физическа активност.

Въпреки факта, че физическото натоварване причинява временно повишаване на сърдечната честота, възможно е постепенно да се намали сърдечната честота, при която физическата активност е оптимална. Това води до по-малко усилия, необходими на сърцето, за да осигури на различните тъкани на тялото кислород и хранителни вещества.

Как редовните упражнения и здравословното тегло могат да удължат живота ви с десет години.

Според heart.org здравословният пулс при тренировка е между 220 и 210 удара в минута (bpm) без възрастта на индивида.

Това, което следва, е таблица, илюстрираща обхвата на „здравословния“ пулс за различни възрасти при упражнения.

Възраст (години)Сърдечен нормален пулс
при 50 до 85% натоварване 
Макс. сърдечен
пулс при 100% натоварване 
20100 до 170200
3095 до 162190
3593 до 157185
4090 до 153180
4588 до 149175
5085 до 145170
5583 до 140165
6080 до 136160
6578 до 132155
7075 до 128150

Нарушения на сърдечния ритъм

Трябва да вземете предвид не само неговия пулс, когато мисли за здравето си. Честотата на сърдечния ритъм също е значима. Сърдечният ритъм трябва да е правилен и трябва да има забележима празнина между всеки удар.

Когато бие по този начин, сърцето е здраво и може да изпомпва кръв в цялото тяло; когато обаче този ритъм е нарушен, той се класифицира като ненормален сърдечен ритъм.

Също така е възможно да получите усещането, че сърцето ви прескача или бие твърде бързо. Извънматочната подутина описва необичайния растеж.

Съществува голямо разнообразие от нередовен сърдечен ритъм. Произходът на нередовния ритъм и дали създава бърз или бавен сърдечен ритъм са важни фактори. Предсърдното мъждене е най-честата аритмия. Това причинява неравномерен пулс да заеме негово място.

Тахкардията или необичайно ускорен сърдечен ритъм може да бъде причинена от редица фактори.

 • неподходяща синусова тахикардия (IST)
 • суправентрикуларна тахикардия (Надкамерната тахикардия) (SVT)
 • предсърдно мъждене (AF)
 • предсърдно трептене
 • вентрикуларна фибрилация (VF)
 • камерна тахикардия (VT)

Терминът „брадикардия“ се отнася до бавен сърдечен ритъм като атриовентрикуларен блок и тахи-бради синдром.

Поддържане на здравословен пулс

Поддържането на нормален пулс е от съществено значение за здравето на сърцето.

За да поддържате здравословен сърдечен ритъм, упражненията са от решаващо значение, но има много допълнителни мерки, които човек може да предприеме, като например:

 • Намалете нивата на стрес; това може да помогне за понижаване на кръвното Ви налягане и сърдечната честота. Дълбокото дишане, йога, концентрация и медитация са отлични методи за управление на стреса.
 • За да върнете сърдечната честота в норма, трябва да откажете пушенето.
 • Загубата на тегло намалява напрежението върху сърцето, което е необходимо, тъй като сърцето трябва да изпомпва кръв в цялото тяло, за да достави кислород и хранителни вещества. Също така ще внимаваме да не го прехранваме.

Едно от най-простите неща, които можете да направите за здравето на сърцето си, е да поддържате пулса си постоянен.

Въпреки това, ако сърдечният ви ритъм ви кара да се тревожите, най-добре е да се консултирате с медицински специалист.

На какво отдавате флуктуацията на сърдечната си честота?

Има много неща извън физическата активност, които могат да причинят забележима промяна в сърдечната честота. Заболяване, треска, дехидратация, безпокойство, лекарства и други здравословни проблеми са основните причини.

Дехидратация

Ако сте дехидратирани, сърцето ви трябва да работи по-усилено, за да циркулира същото количество кръв в тялото ви. Сърцебиене и ускорен пулс са възможни нежелани реакции (усещане, че сърдечният Ви ритъм е ускорен или че сърцето Ви бие неравномерно).

Сред многото други ползи за вашето здраве, поддържането на здравословен баланс между кръвта и водата може да се постигне чрез пиене на много вода. Препоръчителният дневен прием на вода за жените е 6-8 чаши (или 1,6 литра), докато дневният прием на вода за мъжете е 8-10 чаши (или 2,8 литра) (или 2 литра).

Заболяване, характеризиращо се с висока телесна температура или инфекция

При треска или заболяване може да се очаква нормално повишаване на сърдечната честота при хора. Това се случва, когато сърцето изпомпва кръв с по-висока скорост от обикновено, доставяйки кислород и имунни клетки на тялото в опит да се бори с инфекцията. Учестеният пулс е един от симптомите на вирусни заболявания като грип.

Лекарства

Освен това е известно, че няколко лекарства предизвикват неправилен сърдечен ритъм. Някои лекарства за астма, например, могат да увеличат сърдечната честота, докато други (като бета-блокери) могат да я намалят.

Пътуването до лекар е уместно, ако приемате ново лекарство и изпитате необичайни промени в сърдечната честота заедно с други симптоми на заболяване.

Проблеми със сърцето

Когато системата за електрическа проводимост на сърцето не функционира добре, може да се получи ненормален сърдечен ритъм (аритмия). В резултат на това сърдечната Ви честота може да намалее, да се увеличи или да стане непостоянна. Не всички аритмии са еднакви и някои може да са свързани с по-сериозни сърдечни проблеми.

Други медицински проблеми

Инфекция, анемия и заболяване на щитовидната жлеза са само някои от многобройните заболявания извън сърдечно-съдовите заболявания, които могат да доведат до колебания в сърдечната честота и нестабилен нормален пулс.

Трябва да посетя моя лекар, но кога е подходящо да го направя?

Не забравяйте, че колебанията в сърдечната честота могат или не могат да показват здравословен проблем. Говорете с Вашия лекар, ако често се чувствате отпаднали или замаяни поради ускорения, бавния или неравномерния сърдечен ритъм. Те могат да изследват пулса ви и, ако е необходимо, да настроят допълнителна диагностика.

Въпроси и отговори

Какъв е здравословният пулс?

Възрастните мъже и жени обикновено имат сърдечна честота от 60 до 100 удара в минута.

Какъв е здравословният пулс за дете на тяхната възраст?

Сърдечната честота трябва да бъде между 80 и 160 удара в минута за бебета на възраст от 1 до 11 месеца, 80 и 130 удара в минута за деца на възраст от 1 до 2 години, 80 и 120 удара в минута за деца на възраст от 3 до 14 години, 75 и 115 удара в минута за деца на възраст от 5 до 6 години, 70 и 110 удара в минута за деца на възраст от 7 до 9 години и 60 и 100 удара в минута за тези на 10 и повече години.

Когато сте бременна, какъв е средният пулс?

Средният ритъм на женското сърце е между 73 и 77 удара в минута (bpm). С напредването на бременността честотата се повишава до между 86 и 90 удара в минута.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени