Най-често кашлицата се предизвиква от патологични процеси в дихателните пътища, но в някои случаи може да е признак на сърдечносъдово заболяване. Затова е важно да знаем кога при кашлица не е нужно да се лекува гърлото, а бързо да търсим медицинска помощ.

Основната причина за възникването на сърдечна кашлица е застой на кръв в белите дробове заради неспособността на сърцето пълноценно да изтласква кръв, пише zdrave.to.

Нарушава се синхронната работа на сърдените камери – дясната активно пълни с кръв белодробните тъкани, а лявата я изпомпва по-бавно. Това води до влошаване на кръвообращението и повишаване на налягането в белите дробове.

В резултат, заради хипоксия, на човек му се иска да вдиша повече въздух, а после да се изкашля. Специалистите посочват няколко симптома, при наличието на които е желателно колкото може по-бързо да се обърнете за медицинска помощ:

кашлицата е суха (без секрети, храчки), понякога може да има петна кръв;
при такава кашлица се учестява дишането, възможно и възникване на задух, т.нар. сърдечен задух;
отначало кашлицата възниква само при големи физически натоварвания, но при влошаване на състоянието се появява дори при незначителни усилия;
кашлицата се съпровожда с болка в областта на сърцето;
набъбват кръвоносните съдове по шията, развива се оток по краката;
пристъпите на кашлица са по-силни нощем, когато човек е заел легнало положение;
посиняват устните и областта около тях, както и пръстите – цианоза.

Кашлицата при сърдечни заболявания е много сходна с тази, която се появява при обикновен бронхит. Но запомнете: ако не се обърнете навреме към специалист, може да развиете оток на белите дробове или сърдечна астма.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени