69-годишният Си Дзинпин бе преизбран за генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) с тайно гласуване на нейния Централен комитет (ЦК). Това стана на първия пленум на новия ЦК, избран в събота в края на двайсетия конгрес на ККП, който заздрави допълнително хватката на Си върху властта, както отбеляза АФП.

Китайският президент бе преизбран също и начело на въоръжените сили на страната и получи нов мандат като председател на Централната военна комисия на Китайската комунистическа партия.

Ново Политбюро на ЦК

На пленума бе избрано също новото Политбюро на ЦК на ККП, което се състои от 24 души. Сред тях не е нито една жена, за първи път от 25 години, отбелязва АФП. Сун Чунлан, която досега бе единствената жена в Политбюро, се оттегли.

Избран бе и новият, седемчленен състав на Постоянния комитет (ПК) на Политбюро. В него президентът Си Дзинпин включи няколко свои съюзници в ПК, който на практика е на върха на властовата структура в Китай.

Най-първите в държавата

Освен Си Дзинпин, в новия състав на Постоянния комитет на Политбюро личат имената на партийния секретар на Шанхай Ли Цян, личния секретар на китайския президент Дин Сюесян и на партийния секретар на южната провинция Гуандун Ли Си. Останалите трима членове на ключовия властови орган, който определя политиката на Китайската народна република, са секретарят на ЦК на Как Китай се бори срещу корупцията ККП Ван Хунин, партийният секретар на столицата Пекин Цай Ци и Чжао Лъцзи, секретарят на Централната комисия за проверка на дисциплината – висшия партиен орган за борба с корупцията.

Предстои преизбирането му и като президент

След преизбирането му начело на комунистическата партия се очаква през март догодина парламентът да преизбере Си Дзинпин и за безпрецедентен трети мандат като президент на страната.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени